Avebe-prijs zakt naar 75,07 euro

Onderbezetting van productielijnen zorgt voor een lagere prestatieprijs van Avebe voor zetmeelaardappelen geleverd in de campagne van 2013.

Haijo DoddeDe gerealiseerde prestatieprijs van 75,07 euro per ton is lager dan de twee jaar daarvoor. Over boekjaar 2012-2013 betaalde Avebe nog een recordprijs van 77,36 euro. Een jaar daarvoor kwam de prestatieprijs uit op 76,94 euro.
Het aardappelzetmeelconcern presenteerde deze week zijn jaarcijfers over boekjaar 2013-2014. Het bedrijf spreekt in een eerste reactie van een solide resultaat ook in het tweede jaar na het wegvallen van de landbouwsubsidies voor de zetmeelteelt.
Het netto resultaat van Avebe is vastgesteld op 8,3 miljoen euro. Dat is iets minder dan de 11,4 miljoen euro van vorig jaar en behoorlijk minder dan in 2011-2012, toen de winst uitkwam op 32,1 miljoen euro. Dat jaar kon Avebe nog beschikken over 14 miljoen euro subsidie vanuit Brussel.

Niet volledig benut

Woordvoerder Janet Katerberg van Avebe meldt dat de lagere uitbetalingsprijs vooral te wijten is aan het kleinere omzetvolume. ‘We hebben ongeveer 6 procent minder aardappelen verwerkt en daardoor de productiecapaciteit niet volledig kunnen benutten. Er is sprake van onderbezettingsverliezen.’
Door het lange koude voorjaar was 2013 een matig groeiseizoen voor zetmeelaardappelen. De opbrengsten bleven beperkt tot gemiddeld 38,5 ton per hectare, terwijl dat normaal ongeveer 44 ton is. De krappe oogst en de hoge aardappelprijs zorgden voor extra druk op het geleverde volume, doordat een deel van de geteelde zetmeelaardappelen een andere bestemming kreeg.
Volgens Katerberg leverde de lagere verwerking geen problemen op voor de afzetverplichtingen. ‘Avebe is een betrouwbare leverancier van aardappelzetmeel. We hebben door goed verkoopmanagement onze vaste klanten op tijd kunnen beleveren.’
Voor wat betreft het aandeel in de omzet voor natief zetmeel en derivaten, vertelt Katerberg dat er constant een verschuiving plaatsvindt. ‘Wij zoeken steeds meer hogere segmenten in de markt, waar aardappelzetmeel de voorkeur heeft boven andere zetmeelsoorten.’ Avebe benadrukt verder dat afgelopen jaar op grote schaal is geïnvesteerd in de productiecapaciteit van plantaardige eiwitten om het rendement van de zetmeelteelt verder te verbeteren.

Nabetaling

Van de prestatieprijs is ongeveer 95 procent al direct uitbetaald aan de leden. In de ledenraad van december zal Avebe voorstellen om een nabetaling te doen van 2,97 miljoen euro.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer