Kringloopwijzer+nog+onbekend+terrein
Nieuws
© ppp agro advies

Kringloopwijzer nog onbekend terrein

Voor veel melkveehouders is de Kringloopwijzer nog onbekend terrein. Dat stellen projectleider Michel de Haan van Wageningen UR en adviseur Barend Meerkerk van PPP-Agro Advies.

Dat gaat veranderen, want het rekeninstrument is vanaf 1 januari verplicht voor bedrijven met een fosfaatoverschot.

'Met de Kringloopwijzer kun je de prestatie bedrijfsspecifiek in beeld brengen en mogelijk afwijken van generieke normen', lichten De Haan en Meerkerk toe. 'Dit is een kans, maar veehouders moeten er nog wel mee leren werken.'

BEX

Het gaat hierbij nog om een flink aantal melkveehouders. 'Minimaal de helft, circa 60 procent. Voordeel is wel dat een groot deel al aan de BEX meedoet.' Nu zijn er ruim duizend deelnemers aan de Kringloopwijzer.

Het instrument geeft een overzicht van hoe stikstof- en fosfaatstromen gedurende een jaar door het melkveebedrijf gaan, maar ook de emissies van gassen als ammoniak.

Verliezen

'Het brengt in beeld hoe dit proces door het bedrijf loopt en bij welke processen verliezen of overschotten optreden en hoe die zijn te beïnvloeden', legt Meerkerk uit. Doel is het uitrekenen van de verliezen aan mineralen om zo die verliezen aan te kunnen pakken.

De Haan brengt de wetenschappelijke onderbouwing in, waarbij overheid en industrie ervan uit kunnen gaan dat het ook klopt. Het systeem is dus borgbaar en betrouwbaar. 'Heel belangrijk', vindt de projectleider.

Grondsoort

Tussen de onderdelen voeding, bodem en bedrijf zitten grote verschillen qua benutting van stikstof en fosfaat. De stikstofefficiëntie voor voeding is zo'n 25 procent, voor het bedrijf globaal 35 procent en voor de bodem is dit een stuk hoger.

Daarbij loopt de stikstofefficiëntie uiteen van 50 procent tot 80 procent, afhankelijk van de grondsoort. 'Voor fosfaatefficiëntie gaat het om respectievelijk 35, 80 en 80 procent', stellen Meerkerk en De Haan.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer