Succes LTO/FNHO bij procedure OZB paard

Gemeenten mogen aan een paardenfok- en opfokbedrijf geen aanslag Onroerende Zaakbelasting (OZB) over de waarde van de weilanden opleggen.

Succes+LTO%2FFNHO+bij+procedure+OZB+paard
© jos thelosen

Dat heeft de Hoge Raad vorige week vrijdag bepaald in een door de Federatie van Nederlandse Hippische Ondernemers en LTO ondersteunde procedure.

Gemeenten nemen bij deze bedrijven vaak ook de weilanden mee in de OZB. Na dit arrest mag dat niet meer voorkomen. Zeker fok-/opfokbedrijven zullen profijt hebben van deze uitspraak, in de vorm van een lagere OZB-aanslag.

In dit arrest ging het over een zaak rond een fokbedrijf van Welsh pony's. De veulens werden verkocht of aangehouden voor de eigen fokkerij. De weilanden werden volledig gebruikt voor de voederwinning en begrazing, ten behoeve van deze pony's.

De Hoge Raad kwalificeerde dit bedrijf als een landbouw/veehouderijbedrijf, waardoor voor de weilanden cultuurgrondvrijstelling geldt.

De Hoge Raad ging daarom niet mee met het betoog van de gemeente, dat dit enkel geldt voor dieren die bestemd zijn voor consumptief gebruik. Volgens de Hoge Raad is het beslissend of de dieren voor de verkoop zijn bestemd. Daarbij is het niet van belang hoe de koper de dieren gaat gebruiken.

Verder vond de Hoge Raad het niet belangrijk hoe het gras van het perceel wordt gehaald, via begrazing of voederwinning.

Bedrijfsmatige activiteiten

Dit arrest betekent niet dat de vrijstelling voor OZB voor weilanden voor alle paardenhouderijen geldt. Het gaat hierbij enkel om bedrijfsmatige activiteiten.

Ook geldt het niet voor manegebedrijven en pensionstallen, omdat dit geen bedrijven zijn die onder landbouw of veehouderij vallen.

Het is zeker voor fok-/opfokbedrijven zaak om de volgende OZB-aanslag kritisch te bekijken of de gemeente handelt overeenkomstig dit arrest en zo nodig tijdig een bezwaarschrift in te dienen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer