Wereldhandel van zuivel neemt toe

De wereldhandel van zuivel is in het tweede kwartaal van dit jaar significant toegenomen, met uitzondering van kaas. Dat blijkt uit de analyse van Productschap Zuivel (PZ).

René LuijmesDe export van de wereldhandel in het tweede kwartaal groeide significant. Magere en niet magere melkpoeder groeide in het tweede kwartaal met dubbele cijfers, net als boter en boterolie.
In de Europese Unie lag de groei van de export in het eerste half jaar van 2014 bij de melkpoeder en boter; kaas stagneerde daarentegen. In Nieuw-Zeeland ligt de nadruk vooral op niet mager melkpoeder en boter. Dit gaat ten koste van kaas en magere melkpoeder.
In Australië is een forse groei van magere melkpoeder te zien en wat minder van de overige melkpoeder. Boter en kaas bleven achter bij het niveau van 2013. In Argentinië groeiden kaas en de melkpoeders; de kleinere export van boter en boterolie nam af.
Grote uitzondering vormen de Verenigde Staten. Die bouwden de export op alle producten uit. Niet magere melkpoeder is weliswaar nog relatief bescheiden, maar neemt in volume vlot toe.

Kaas

De wereldhandel in kaas bedroeg in het eerste half jaar van 2014 bijna 896.000 ton. Dit is 1,3 procent boven het niveau van vorig jaar. Belangrijkste exporteurs van kaas op de wereldmarkt zijn de Europese Unie en de Verenigde Staten. De Amerikanen exporteerden ruim 50.000 ton extra aan kaas. Daarmee is de groei ruim een derde.
Australië leverde daarentegen 15 procent van haar export in. De kleinere vraag vanuit Rusland drukte de export. Dalende kaasafzet was er vooral vanuit Nederland, Frankrijk en Rusland. Daarnaast stond de uitvoer naar Japan onder druk.
China is de snelst groeiende importeur van kaas: een toename van ruim 50 procent met ruim 12.400 ton. Daarna volgen Saudi-Arabië met een stijging van bijna 10.000 ton en Australië met 7.000 ton. Grootste afnemer van kaas wereldwijd is nog altijd Rusland.

Boter

De totale wereldwijde afzet van boter en boterolie steeg in de eerste helft van dit jaar naar ruim 440.000 ton, 17 procent meer dan het jaar ervoor. Belangrijkste exporteur is Nieuw-Zeeland met een toename van 15 procent tot meer dan 250.000 ton boter en boterolie. Daarna volgt de Europese Unie met meer dan 70.000 ton product. De groei was hier 23 procent. De situatie in Rusland zet de prijzen onder druk.
Belangrijkste groeiende importeur van boter en boterolie is hier opnieuw China met een toename van bijna 27.000 ton, een groei van 129 procent. Rusland nam 9.400 ton meer af dan in het eerste half jaar van 2013, gevolgd door Azerbeidzjan. Ook hier is Rusland in totaal de grootste afnemer van boter en boterolie.

Melkpoeder

Niet mager melkpoeder groeide met ruim 20 procent in het eerste half jaar van 2014. Dit komt neer op 1.177.000 ton. Nieuw-Zeeland is hier veruit de belangrijkste exporteur, met een groei van 18 procent tot circa 750.000 ton. Sinds maart daalt de prijs van niet mager melkpoeder, door een toename van het aanbod aan melk en een lagere vraag.
China is met afstand de belangrijkste importeur. Het eerste half jaar kende een groei van 57 procent tot ruim 400.000 ton. Algerije is ook een flinke stijger in afname van niet mager melkpoeder.
Mager melkpoeder kende een groei van 21 procent naar totaal 917.000 ton. De Europese Unie is de belangrijkste exporteur met circa 330.000 ton, gevolgd door de Verenigde Staten. Ook hier zijn de prijzen sinds begin maart gezakt. China is de belangrijkste afnemer met ruim 130.000 ton, gevolgd door Mexico. Grootste importstijger is Algerije met 42.815 ton. China is tweede.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer