Positie in de keten

Tot nu toe kunnen we terugzien op een najaar uit duizenden. We hebben prima weer gehad om onze producten te oogsten. Er is dan ook al veel van het land. Met uitzondering van die gebieden waar afgelopen zomer sprake was van wateroverlast, hebben we heel mooie tot topopbrengsten. Bij bieten kunnen we zelfs spreken van spectaculaire opbrengsten. Op de klei is al veel geploegd en tarwe gezaaid. Als boer zijn dit omstandigheden waarbij je, niet onbelangrijk, plezier hebt in je vak.
Dit plezier gaat helaas niet op voor de marktsituatie. Voor de hoofdgewassen is deze matig tot ronduit zeer slecht. De situatie in consumptieaardappelen spant wat dit betreft de kroon. We zijn het gewend dat er qua prijsvorming goede en slechte jaren zijn. Kwestie van vraag en aanbod. Hoewel dat niet altijd gemakkelijk is, moet je daar als ondernemer mee om weten te gaan.
Waar het mij om gaat, is de boerenpositie in de keten. Een voorbeeld: ondanks de economische crisis steeg de Nederlandse agrarisch export in 2011 met 9 procent ten opzichte van 2010. Het boerenaandeel daarin daalde echter van 12 naar 6 procent, een halvering dus. Een los getal, maar toch staat het niet op zichzelf. Veel aandacht hiervoor is gewenst, zeker nu de productschappen er niet meer zijn.
Beurs Goes is een instrument om onze positie in de keten te versterken. Het is daarom goed dat, met het wegvallen van het Productschap Akkerbouw, ZLTO-leden met akkerbouw hun verantwoordelijkheid nemen met een vaste contributiebijdrage van 15 euro per jaar. Nu is samenwerken in de keten een belangrijke zaak. Boeren, handel, verwerkers en retail hebben elkaar nodig. Ze kunnen elkaars resultaat zelfs versterken. Soms is het echter nodig om je grenzen te stellen: Tot hier en niet verder.
Zo’n moment deed zich vorige week voor. Dit is niet zonder consequenties. U heeft hier uitgebreid over kunnen lezen in de media. Telers en verwerkers kunnen elkaar niet vinden over de wijze waarop de notering ‘fritesgeschikt’ tot stand komt. Verwerkers zullen dus voorlopig niet aan de beurstafel verschijnen.
Hoe nu verder? Beurs Goes neemt haar verantwoordelijkheid als het gaat om het bieden van marktinformatie voor uw bedrijf. Ondertussen is voor alle partijen bezinning het beste wat ons rest. Ook u heeft daar een rol in. De komende weken zijn er tal van momenten waarop we elkaar kunnen treffen. Graag hoor ik uw opvatting.

Adrie Bossers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer