Groene buffer rond Oostvaarder

Flevoland - Een groene buffer rond de Oostvaardersplassen moet de natuurwaarde van het gebied beter waarborgen. Dat zegt Vogelbescherming Nederland in een zienswijze op het beheerplan van het natuurgebied tussen Lelystad en Almere.

Joost de la CourtIn de bufferzone zou alleen nog agrarisch natuurbeheer moeten plaatsvinden. Delen moeten worden verruigd. Zo kan het gebied aantrekkelijker worden voor onder andere kiekendieven om voedsel te vinden.
Voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland reageert terughoudend. ‘Als er behoefte is aan aangepast beheer bij de Oostvaardersplassen, dan kan dat in het gebied zelf. We gaan daar geen extra hectares landbouwgrond voor opofferen.’
LTO Noord Flevoland vindt zelf dat er een rem moet komen op het aantal ganzen dat in de Oostvaardersplassen verblijft. In het concept-beheerplan is geen instrument ingebouwd om het aantal ganzen te beperken. Als de draagkracht van het gebied wat betreft ganzen is bereikt, moet populatiebeheer kunnen worden toegepast. Te veel ganzen in het gebied geven extra overlast op landbouwpercelen.

Woelmuis

LTO Noord Flevoland waarschuwt daarbij tegen introductie van de Noordse woelmuis in de Oostvaardersplassen. Ook dat zou nodig zijn om de populatie kiekendieven te stimuleren. Maar te veel muizen in het gebied leidt alleen maar tot meer gewasschade.
Daarnaast zet LTO Noord vraagtekens bij het huidige beheer van het natuurgebied. Het grote aantal grote grazers in de beperkte ruimte zorgt voor verstoring van de leefomgeving van vogelsoorten waarvoor het beheerplan juist bescherming wil bieden.
Beperking van deze diersoorten zou dan ook in het beheerplan moeten staan, adviseert de organisatie. ‘Vogels krijgen in het gebied geen kans, wel de runderen. Het huidige beheer geeft er geen invulling aan. Integendeel, het moeras wordt in de plannen alleen maar kleiner.’
Deze week bleek wat de voorkeurslijst van Gedeputeerde Staten van Flevoland is bij de plannen voor natuurontwikkeling. Boeren komen daarbij nauwelijks aan bod. Alleen projectideeën van de agrarische natuurverenigingen Akkerwaard en Kop van de NOP maken een kans.
Het plan Pioniersnatuur van Akkerwaard staat op een gedeelde tweede plaats. Het gaat uit van 300 hectare extensieve akkerbouw op de gronden van het afgeschoten Oostvaarderswold. Dit moet akkervogels terugbrengen die er ook kort na de drooglegging van de polders waren. ‘Zo blijven deze gronden in agrarisch gebruik’, stelt voorzitter Mark Geling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer