Combinatie van teelt tomaten en vis

‘Tijdens het zoeken naar een nieuwe vestigingslocatie kwam er in Vlaanderen een nieuw vergunningenstelsel. Zo zijn wij in de eerste glastuinbouwzone van Vlaanderen, Stokstorm in Deinze, terechtgekomen’, schetst Vlaemynck kort de geschiedenis van het bedrijf.
Tomato Masters vestigde zich in 2012 in Deinze. Het is voor Belgische begrippen een groot glastuinbouwbedrijf. De kassen in Deinze beslaan 10,6 hectare. ‘Onze kassen zijn voorzien van diffuus glas en we telen op goten. Wij staan open voor vernieuwing en kijken continu hoe onze bedrijfsvoering beter kan’, vertelt Vlaemynck.

Experimenten

‘Dit jaar hebben we een organisch substraat geïntroduceerd, dat onder andere kokosvezel bevat’, illustreert Vlaemynck. ‘Daarnaast hebben we een experiment gedaan met biologisch afbreekbare folie. Jammer genoeg is het niet gelukt om dat in de markt te zetten. Veel dingen die in Nederland gebruikelijk zijn, staan hier nog in de kinderschoenen. In augustus hebben we bijvoorbeeld ook een duurzaamheidsrapport gepubliceerd. Dat was in België nog een onbekend fenomeen.’
Een innovatie is ook de samenwerking met de viskwekerij. ‘Met de koppeling aan de viskwekerij van Aqua4C willen we op drie niveaus tot een wisselwerking komen’, zegt Vlaemynck.
‘Ten eerste leveren wij onze restwarmte aan hen, zodat ze het kweekwater kunnen verwarmen. In de tweede plaats hebben wij opslagruimte voor 74 miljoen liter regenwater. Daarvan willen we 20 miljoen liter aan Aqua4C leveren. We hebben gepland dat we 90 procent van dat regenwater weer terugkrijgen naar onze tomatenkassen, met daarin de uitwerpselen van de vissen. We hebben berekend dat we daarmee op jaarbasis 50 ton meststoffen kunnen uitsparen.’
Volgens Vlaemynck is Aqua4C via de media in Deinze terechtgekomen. ‘De totale glastuinbouwzone Stokstorm meet 36 hectare, waarvan er 4 nog geen bestemming hadden. Aqua4C heeft 2 hectare aangekocht en vervolgens zijn we met hen gaan onderhandelen over een samenwerkingsovereenkomst’, licht Vlaemynck toe.
‘We hebben ons grondig laten voorlichten over de samenstelling van het afvalwater van de visteelt. We hadden vraagtekens bij de voedselveiligheid. Maar volgens de Katholieke Universiteit Leuven die onderzoek heeft gedaan op dit terrein, is dat geen probleem’, zegt de mede-eigenaar van Tomato Masters.
‘Het is een bewuste keuze geweest om de bedrijven zo in te richten dat ze ook onafhankelijk van elkaar kunnen bestaan. Stel dat de proef niet goed verloopt, dan kunnen we zonder Aqua4C verdergaan. Maar we gaan ervan uit dat het lukt. In april 2015 gaan we van start.’
In Deinze kweekt Tomato Masters twee soorten trostomaten: de Flandria Elite, een kleine tomaat, die het vooral van de smaak moet hebben, en de Flandria Princess, een wat grovere tomaat.
De kwekerij in Nevele, 3 hectare groot, is ook nog steeds in bedrijf. Daar legt de familie zich toe op de teelt van Tomabeltrostomaten.
De verkoop van de tomaten uit Deinze loopt via de veiling in Hoogstraten. ‘Daar hebben we betalingsgaranties, waarmee we bedrijfsrisico’s kunnen inperken’, legt Vlaemynck uit.
Het streven is wel op den duur naar andere afzetkanalen te zoeken. ‘Daarom willen we ons onderscheiden van de bulkproducten van andere kwekerijen. Dat proberen we te doen met bijzondere rassen, hoge kwaliteit en uniforme ladingen. Binnen drie jaar willen we dat onze tomaten in een apart vak in de supermarkt liggen als duurzaam product. Daar sluit de combinatie met duurzame visteelt mooi bij aan’, aldus de mede-eigenaar van Tomato Masters.
‘Bij de start van het bedrijf in Deinze hebben we een financieel plan gemaakt. Dat hebben we vorig jaar bij lange na niet gehaald. De jonge generatie schrok daar wel van, maar samen bleven we er vertrouwen in houden dat het goed zou komen’, zet Vlaemynck uiteen. ‘We hebben het ondernemersbloed van onze vader meegekregen. Onze generatie is vertrouwd met ups en downs.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer