Besparing VenLow Energy kas lukt

De VenLow Energy kas op het Innovatie en DemoCentrum Energie in Bleiswijk heeft per half november meer dan 70 kilo tomaten voortgebracht. Dat gebeurde met een warmtevraag van slechts 10 kubieke meter aardgasequivalenten.

De zoektocht naar een minimaal energieverbruik in de teelt van glasgroenten heeft daarmee het doel gehaald, meldt Wageningen UR Glastuinbouw. In een gemiddeld jaar zou de vraag rond de 12,5 kubieke meter aardgasequivalenten zijn uitgekomen, nog altijd minder dan de helft ten opzichte van de 27 kubieke meter die als referentie geldt voor een energiezuinige tomatenteelt.
Het grootste verschil met vorig jaar is de hoge luchtvochtigheid in de nacht. Met de hoge isolatie en het rustige stoken werd in voorgaande jaren een verbruik van 14,5 kubieke meter behaald. De extra besparing van dit jaar komt door de beperking van de verdamping die met de hoge luchtvochtigheid mogelijk was.
De nachtelijke verdamping liep met 60 liter per vierkante meter terug. Dat betekent direct een besparing op latente warmte. In de praktijk wordt vaak gezegd dat een goede productie een hoge verdamping nodig heeft.
De tuinders die deze proef volgden zagen echter het gewas net zo goed groeien als in voorgaande jaren. Hiermee liggen voor de praktijk nog kansen voor de verlaging van het energieverbruik.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer