Zaaitechniek als succesfactor bij teelt

Het teeltsucces is in grote mate afhankelijk van de kwaliteit van het zaaien. Een goede zaaitechniek is daarom van cruciaal belang. De beste techniek bestaat niet. De juiste techniek is voor een belangrijk deel afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden.

Han ReindsenTijdens de velddemonstatie van DLV Plant vorige week woensdag in Lelystad ging het vooral om de zaaitechniek die fabrikanten toepassen: zaaien met dubbele schijf, enkele holle schijf, kouter, nokkenrad of pneumatisch. Het ging om machines van Amazone, Claydon, Kongskilde, Lemken, Väderstad en Vogel&Noot.
Wat de beste zaaitechniek is, is volgens Laurens Persoon van DLV Plant onder andere afhankelijk van de soort grondbewerking, het gebruik van groenbemesters, het bouwplan en de omvang van het bedrijf. ‘Niet-kerende grondbewerking en meer gebruik van groenbemesters vragen om andere zaaitechnieken. Tijdens de demo is de techniek daarom belangrijker dan het merk.’
De demonstratie vond plaats op kleigrond met circa 55 procent afslibbaar. Het ging om aardappelland dat een dag eerder was gewoeld. DLV Plant had op een gedeelte van het perceel stro neergelegd om te zien hoe de machines daarmee om kunnen gaan.
Op de verschillende perceelgedeelten vinden per merk zaaimachine metingen plaats zoals opkomst, uitstoeling, ontwikkeling van het gewas en opbrengst. De resulaten van de machines gaat DLV Plant vergelijken met een Amazone D8-30 Spacial van akkerbouwer Jan Knook uit Lelystad, waar de demonstratie plaatsvond. DLV Plant maakt hiervan een rapportage. De demonstatie trok ruim honderd belangstellenden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer