Hoe kan ik een stalbrand voorkomen?

Elke stalbrand waarbij dieren omkomen, laat een diepe indruk achter. Niet alleen bij de veehouder, maar ook bij de bestrijders van de brand en bij mensen in de omgeving.

Dieren kunnen zichzelf niet beschermen en vaak niet vluchten. Ze zijn afhankelijk van mensen die ze beschermen tegen brand en de gevolgen daarvan. Bij grote branden is het redden van dieren niet gemakkelijk, omdat dieren in paniek zijn en gebouwen bij dergelijke branden voor mensen gevaarlijk zijn om te betreden. Het voorkomen van brand in dierenverblijven is daarom des te belangrijker.
De meest voorkomende oorzaken van een stalbrand zijn de onveilige aansluiting van elektra, brandgevaarlijke werkzaamheden en oververhitting. Iedereen denkt altijd ‘het overkomt mij niet’, maar in ieder bedrijf is wel een brandgevaarlijke situatie te vinden. Het gaat om bewustwording van risicovolle situaties en van de gevolgen.
Niet alleen een deel van het bedrijf is weg, maar u heeft ook te maken met milieu- en productieschade. En is uw hele bedrijf plat, dan bent u uw milieuvergunning ook kwijt. Dan moet u helemaal opnieuw beginnen. Ook kunnen gewijzigde bestemmingsplannen ervoor zorgen dat een stal op dezelfde locatie onmogelijk is.
De noodzaak van maatregelen is duidelijk, maar wat te doen? Een deel is vastgelegd in het Bouwbesluit, dat vanaf april 2014 strengere eisen stelt aan bijvoorbeeld compartimentering en brandbaarheid van materialen.
Maar ook brandweer en verzekeraars hebben regels, bijvoorbeeld een bluswatervoorziening in de buurt en adequate alarmopvolging. Zij komen graag langs om mee te denken over maatregelen. Periodieke keuring en herstel van gebreken is een voorwaarde geworden voor behoud van een branddekking.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer