Goed+uitvoerjaar+akkerbouw%2Fzuivel%2Fsierteelt
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Goed uitvoerjaar akkerbouw/zuivel/sierteelt

In de agrarische sector blijft het door de lage prijzen bij de pluimveehouderij tobben. Akkerbouw, zuivel en sierteelt kennen daarentegen een goed uitvoerjaar, meldt ING.

Melkveehouders profiteren juist van gedaalde voerkosten en een nieuwe piek in de melkprijzen. Groothandels in non-food consumentenproducten en bouwmaterialengroothandels laten na flinke omzetkrimp weer herstel zien.

Groothandels in agrarische producten en voedingsmiddelen hebben daarbij te maken met prijsdalingen.

Exportgroei

De marktsectoren zullen in 2015 voor het tweede jaar op rij groeien, geeft ING aan. De industrie en transport sloegen door de exportgroei al eerder het groeipad in. Nu vertonen ook binnenlands georiënteerde sectoren plusjes.

Meer vertrouwen bij consumenten en producenten, de aantrekkende woningmarkt en langzaam herstel op de arbeidsmarkt zorgen voor deze omslag. Zorg en overheid krimpen als enige sectoren nog wel door een sterke focus op uitgavenbeperkingen.

Groei industrie neemt af

De matige economische situatie in Europa en de ongunstige concurrentiepositie vanwege de relatief hoge energieprijzen zetten in de industrie de raffinagesector en de petrochemie onder druk.

Raffinader?en kampen met overcapaciteit als gevolg van onder andere buitenlandse concurrentie. In de transportsector daalde de overslag in de haven van Rotterdam in de eerste drie kwartalen van dit jaar met 11 procent door minder overslag van minerale olie. Wel worden er meer containers overgeslagen.

Binnenlandse vraag

Het vervoer door de lucht laat flinke groei zien doordat onder meer de machine-industrie goed draait. Ook het wegtransport zit weer duidelijk in de lift door de aantrekkende binnenlandse vraag.

Logistieke dienstverleners profiteren van de ontwikkeling van e-commerce. Deze partijen worden veel vaker ingeschakeld door retailers of fabrikanten om de opslag en levering te doen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer