Nieuwe regionorm en veranderpercentage pacht

De rijksoverheid heeft op 1 juli de jaarlijkse maximaal toelaatbare pachtprijs en veranderpercentages vastgesteld. Voor elke pachtregio is een veranderpercentage en een nieuwe regionorm vastgesteld.

Pacht betekent dat iemand grond of gebouwen in gebruik geeft aan iemand anders, die deze objecten voor bedrijfsmatige landbouw gebruikt. De gebruiker levert daarvoor een tegenprestatie, meestal een geldbedrag.
De pachtnormen bepalen de hoogte van de pachtprijs van landbouwgrond of agrarische bedrijfsgebouwen. De vastgestelde pachtnormen gelden voor alle pachtvormen, met uitzondering van geliberaliseerde pacht voor zes jaar of korter. Ook de teeltpacht valt niet onder dit pachtprijzenbesluit.
Met de op 1 juli vastgestelde veranderpercentages wordt de pachtprijs aangepast. Dat betekent dat de huidige pachtprijs en het veranderpercentage bij elkaar worden opgeteld.
Voorwaarde is dat de nieuwe pachtprijs voor contracten gesloten sinds 1 september 2007 niet hoger mag worden dan de regionorm. Voor pachtovereenkomsten die ingegaan zijn vóór 1 september 2007 geldt dat de pachtprijs niet hoger mag zijn dan maximaal 110 procent van de regionorm. De ondergrens is 90 procent van deze norm.
Voor alle contracten geldt dat de pachtprijs als bovengrens 2 procent van de vrije verkeerswaarde heeft, bij voortgezet agrarisch gebruik.
Een overzicht van gebiedsindelingen, de veranderpercentages en regionormen is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) (klik op ‘pachtprijzen’ en dan doorklikken op ‘lijst met gemeenten met pachtnormen en veranderpercentages per 1 juli 2014’).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer