'Schade door suzuki-fruitvlieg heel heftig'

Fruitteler Jan van Woudenberg uit het Groningse Niehove had dit jaar voor het eerst overlast van suzuki-fruitvliegen in zijn 2 hectare kersen. 'Ik ben geschrokken van wat zo'n beestje kan aanrichten. Dat is heel heftig.'

%27Schade+door+suzuki%2Dfruitvlieg+heel+heftig%27
© Herman Helsert, PPO Randwijk

De Groningse teler verwacht dat de schade in de late kersen op zo'n 5 tot 10 procent ligt.

'De vliegen vermeerderen zich ontzettend snel. We hebben enkele bomen als Regina niet meer geplukt. Een besmeurd product ziet er niet uit. Meer dan 1.000 kilo kunnen we weggooien.'

Limburg

In 2014 heeft de fruitvlieg aanzienlijk meer schade veroorzaakt dan een jaar eerder, geeft de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) aan. In 2012 dook het insect, afkomstig uit Azië, in Limburg op, een jaar later in Midden-Nederland.

Dit jaar was Noord-Nederland aan de beurt. 'In sommige delen van Noord-Nederland is fikse schade gemeld', aldus Frederik Bunt van NFO. Hij is voorzitter van de productgroep houtig kleinfruit en steenfruit.

Schade inventariseren

NFO inventariseert wat de exacte schade precies is. Dat is lastig, volgens Bunt. 'Heel veel telers hebben niet door wat de schade is. Het is een voor ons onbekend insect. We moeten er nog veel over leren.'

Vlak voor het zomerreces werd bekend dat het gewasbeschermingsmiddel Tracer niet werd toegestaan op steenfruit.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer