Zonneakkers ter discussie

Utrecht - Provincie Utrecht wil niet vasthouden aan de 2,5 hectare voor zonneakkers en schrapt bestaande agrarische bouwblokken als realisatielocatie voor deze vorm van duurzame energie.

Marjolein van WoerkomDat staat in plannen die de provincie maandag aan Provinciale Staten voorlegt. Zonne-energie opwekken via panelen op percelen is momenteel een heet hangijzer in Utrecht. Omdat hierover eerder nog geen duidelijkheid was, heeft de provincie nu haar beleid aangepast.
Daarin laat ze de omvangsmaat van 2,5 hectare los. ‘Er is voor gekozen te sturen op kwaliteit versus kwantiteit’, legt een woordvoerder van de provincie uit. ‘Het opnemen van een omvangsmaat zou ten onrechte initiatieven kunnen blokkeren die vanuit ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid acceptabel zouden zijn. Daarnaast kan het bieden van een omvangsmaat de verwachting scheppen dat ieder initiatief tot 2,5 hectare zonder meer aanvaardbaar is.’
Verder is een voorkeursvolgorde van locaties toegekend, waarin de voorkeur voor bestaande agrarische bouwblokken is geschrapt. Nu loopt de volgorde van pauzelandschap - een landschap waar realisatie van een bepaalde ontwikkeling nog op zich laat wachten - naar niet-agrarisch perceel, naar voormalig agrarisch bouwperceel, naar agrarisch bouwperceel en tot slot naar agrarisch perceel.
Daarnaast moeten de landschappelijke kwaliteiten, zoals benoemd in de Utrechtse Kwaliteitsgids Landschappen, behouden blijven. ‘Dit betekent meestal een kleinschalige vestiging nabij het erf en niet in grote open delen.’
LTO Noord Utrecht gaf al eerder aan dat ze geen zonneparken wil in landbouwkerngebieden. ‘Eerst de daken vol, dan verder kijken’, zei voorzitter Bert van Donselaar eerder.
Toch begint deze vorm van zonne-energie op te komen. Zo waren er plannen voor een 2 hectare groot zonnepanelenveld langs de A2 bij Abcoude, dat begin dit jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Nu is er in Vianen een nieuw initiatief voor een zonneakker van 2,5 hectare.

Niet te juichen

LTO Noord Vijfheerenlanden beraadt zich momenteel over de vraag in hoeverre zij met de al ingediende bezwaren van omwonenden meegaat bij dit nieuwe initiatief. ‘Ik begrijp de ambities van deze boer, en we willen best meewerken aan alternatieve vormen van energie-opwekking. Maar we staan niet te juichen als het gaat om zonnepanelen op de grond’, zegt voorzitter Lies Bassa. ‘Dergelijke omvang is niet inpasbaar.’
De betreffende boer wilde niet reageren op de kwestie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer