Duurzame toekomst

De melkveewet komt eraan. Dat zal u, zeker als u melkveehouder bent, niet ontgaan zijn. De kranten besteedden er de afgelopen weken genoeg aandacht aan en ook LTO heeft er regelmatig over gecommuniceerd.
Het zal u niet verbazen dat ik er niet alleen als melkveehouder mee bezig ben, maar vooral ook als bestuurder van LTO Noord. Ik vind het heel belangrijk dat we met elkaar koersen op een duurzame melkveehouderij waar toekomst in zit. Dat kan alleen als we de groei van bedrijven op een verantwoorde manier vormgeven.
De melkveewet zoals die nu door staatssecretaris Sharon Dijksma naar de Kamer is gestuurd, biedt hiervoor alle ruimte, maar mist voldoende visie. Dat lijkt gunstig. Wij zijn immers voor ondernemersvrijheid. Maar voor een duurzame melkveehouderij is moed nodig om te kiezen: grondloze groei of grondgebonden ontwikkeling? Winst op korte termijn of perspectief op langere termijn met een sterke positie in de markt en samenleving?
Uiteraard kiezen we voor grondgebonden ontwikkeling met perspectief. We moeten nu de staatssecretaris en de Tweede Kamer duidelijk maken dat grondloos groeien met 100 procent mestverwerking niet in een langetermijnontwikkeling past en daarom niet verstandig is. Het past niet in een tijd waarin het voor de agrarische sector cruciaal is om te ondernemen met oog voor mens, dier en milieu.
In het kader van de melkveewet zeg ik daarom: groeien is goed, maar dan niet alleen door techniek, maar ook met voldoende grond en een evenwicht tussen efficiency, mestverwerking en grond. Want nu koersen op een duurzame toekomst werpt straks vruchten af!

Siem Jan Schenk

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer