Reactie op cao-onderhandelingen open teelten

Via deze weg wil ik mijn visie geven op het proces in de cao-onderhandelingen open teelten.

Paul CraenenDe LTO-vakgroep Vollegrondsgroenten heeft een klankbordgroep (expertgroep vollegrond) samengesteld om hen te steunen in de voorbereiding van de cao-onderhandelingen.
Mijns inziens een goede keuze, omdat daardoor direct contact is met een aantal telers die dagelijks werken met vreemde arbeidskrachten op hun bedrijf. Klankbordgroepleden kunnen snel en goed inschatten hoe de afspraken in de cao doorwerken in de loonkosten.
Na een aantal bijeenkomsten met goede discussies zijn de onderhandelaars met een duidelijke opdracht op pad gegaan. De opdracht was een compromis en dit werd voor 100 procent gedragen door de leden van de klankbordgroep. De opdracht luidde: Hier is de grens, niets meer. Zo niet? Dan geen cao. In de onderhandelingen werd echter toch gezwicht voor de argumenten van de andere partijen zonder ruggespraak met de expertgroep.
Mijn verbazing was dan ook groot om per e-mail te vernemen dat er een principeakkoord was bereikt buiten de door de klankbordgroep gestelde grenzen.
In de evaluatie van het proces hebben de onderhandelaars toegegeven dat ze zonder ruggespraak hebben ingestemd met de nieuwe cao. Ze verbinden hier echter geen consequenties aan. Verder wordt naar mijn mening krampachtig gezocht naar voordelen van de cao. Ik vind dat er te weinig gehoor wordt gegeven aan de stem van de leden, die dagelijks met beide benen in de praktijk staan.
Ik kan niet anders dan hieruit de conclusie trekken dat ik niet langer bij deze club wil horen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer