Optimalisatie melkveebedrijf vóór groei

‘Richt je vooral alleen op zaken waar je zelf invloed op hebt’, stelt productmanager Robert Meijer van ForFarmers Hendrix. Melkprijs en voerprijs? ‘Daar heb je maar voor een heel klein deel invloed op.’ Meijer pleit voor eerst optimaliseren van het bedrijf en dan groeien.

René LuijmesGroei van het melkveebedrijf, dus meer melken door meer koeien met minder tijd per koe, vraagt een efficiëntere bedrijfsvoering. Maar is het inkomen dan ook hoger?
Robert Meijer ging vorige week op deze vraag in tijdens het symposium Ondernemen in 3D van LNAgro in het Achterhoekse Heelweg. Volgens hem is het voor het verbeteren van de efficiëntie van belang dat de melkveehouder weet waar hij de kosten maakt. Bij de ruwvoerwinning? Het jongvee of het melken? Of toch bij de arbeid kant?

Drie strategieën

Melkveehouders kiezen volgens de specialist na afschaffing van het melkquotum grofweg uit drie strategieën: meer melk door meer koeien, meer melk door het optimaliseren van het bedrijf of het consolideren ervan. ‘Geeft meer werk ook meer inkomen?’ doelt Meijer op het eerste groeiscenario. ‘Belangrijk is dat je technisch goed draait. Het rendement van de extra liters is daarvan afhankelijk.’
Het optimaliseren kan door verbeteren van de efficiëntie: hoeveelheid melk per koe, melk per kilo droge stof of tonnen droge stof per hectare.
Meijer toont een voorbeeldbedrijf. Het bedrijf telt 100 melkkoeien, 50 hectare grond, 25 kilo krachtvoer per 100 kilo meetmelk, afkalfleeftijd vaarzen van 26 maanden, vervangingspercentage van 35 procent en een rantsoenefficiëntie van 1,35.

Voerwinst

Hij rekende het effect van een aantal maatregelen door op de verhoging van die hoeveelheid melk en op de voerwinst: het uitbreiden van de veestapel met 25 koeien, verhogen van de melkproductie door het verbeteren van de rantsoenefficiëntie met 0,1; het optimaliseren van het veemanagement: verlaging afkalfleeftijd van 26 naar 24 maanden, tussenkalftijd van 420 naar 400 dagen en vervangingspercentage van 35 naar 30 procent. En een combinatie van verbeteren van de rantsoenefficiëntie en optimalisatie van het veemanagement.

Extra melk

Bij 25 koeien meer neemt de hoeveelheid melk met ruim 175.000 kilo toe; de voerwinst (inclusief omzet en aanwas) stijgt echter maar tot 21.785 euro (zie staafdiagram). Bij een verhoogde rantsoenefficiëntie is de hoeveelheid extra melk lager, maar de extra voerwinst bij een gelijk aantal koeien hoger: 23.579 euro.
Het optimaliseren van het veemanagement geeft meer melk en ook een hogere voerwinst: 28.905 euro. De combinatie van rantsoen-efficiëntie en het optimaliseren van het management bij het vee levert de hoogste melkproductieverhoging en voerwinst op: ruim 184.000 kilo en ruim 52.000 euro voerwinst. Conclusie in dit voorbeeld: eerst optimaliseren en dan uitbreiden.
Meijer stipt een belangrijk onderdeel aan waar het vaak mis gaat op het melkveebedrijf: het transitiemanagement. Ruim 80 procent van de gezondheidsproblemen ontstaat rond het afkalven. De economische schade door stofwisselingsziekten is circa 150 euro per koe per jaar. ‘En in de eerste zestig dagen vindt al 25 procent van de totale afvoer plaats.’
Volgens Meijer hebben efficiënte bedrijven naast goed vakmanschap - het technisch goed draaien op het gebied van levensproductie, rantsoenefficiëntie/voerwinst en arbeidsefficiëntie - ook de verschillende processen goed op orde: jongveeopfok, melken en ruwvoerteelt en management.
Tenslotte: winst is volume maal marge. ‘Wanneer de winst vooral tot stand komt door een hogere marge, ben je minder afhankelijk van het volume en kun je schommelingen in melkprijs beter opvangen. Dus bij een hogere marge hoeft het volume niet zo hoog te zijn voor een hogere winst’, besluit Meijer.

IJsboerderij

Theo Winters, melkveehouder en ijsboer van ‘t Kempke in Etten bij Terborg, vertelde in Heelweg over de combinatie ijsboerderij en melkveehouderij. Om met het melkveebedrijf te kunnen groeien heeft hij een vaste kracht in dienst voor 20 uur per week, ook om de melkveetak te optimaliseren. Hij wil naar 120 koeien.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer