Eyeopener

Eyeopener
© Provincie Limburg

Mestverwerking is duur en tegelijkertijd noodzakelijk. Sinds januari bestaat een mestverwerkingsplicht die veehouders oplegt een bepaalde hoeveelheid mest te verwerken. Met name de varkenshouderij moet diep in de geldbuidel tasten. Ongeveer 20 euro per kubieke meter kost de huidige verwerking. De roep om innovatieve methoden en duurzame oplossingen wordt steeds luider. In vergelijking met de rest van de wereld scoort de sector goed op het gebied van dierenwelzijn, maar schiet nog enigszins tekort als het gaat om technologische ontwikkelingen. Ik was dan ook onder de indruk, toen ik onlangs in het Noord-Limburgse America een varkenshouderij bezocht die zelfs internationaal vooroploopt als het gaat om de duurzame verwerking van mest tot koolstof. Varkenshouderij Willems wordt bestierd door vader Theo en zoon Henk. Een bedrijf dat mij de ogen opende.
Het bedrijf is toonaangevend. De kennis die Henk opdeed tijdens zijn studie in Duitsland en zijn werk in Zwitserland zet hij nu breed in. Ook het buitenland heeft het innovatieve en duurzaam ontwikkelde mestverwerkingsprocedé inmiddels opgemerkt. Henk werkt vanuit America over de hele wereld. Van Canada tot Vietnam. Willems laat zien wat synergie in de praktijk betekent door ervaring, innovatie en een rotsvast geloof in duurzaamheid te koppelen.
Mestverwerking als ultiem kringloopproces, wie had dat ooit gedacht? Het vergt de ondernemende blik van een topondernemer die mogelijkheden ziet waar anderen ‘slechts’ mest zien. Theo en Henk Willems weten hoge ogen te gooien door de mest om te vormen tot hoogwaardige koolstof. Het ingenieuze procedé hebben vader en zoon ontwikkeld en dat zorgt ervoor dat alle reststoffen efficiënt worden hergebruikt. Zo wordt restwater gebruikt door een plaatselijke aardbeienteler en energie teruggegeven aan het stroomnet.
Willems is een bedrijf dat past binnen de door provincie Limburg opgesteld land- en tuinbouwbeleid. Een beleid waarin we net de pioniers een zetje in de rug willen geven. Goed voorbeeld doet goed volgen. Dat zien we dankzij bedrijven als Willems dan ook gebeuren. Kennis en kunde worden gedeeld. Hierdoor straalt het succes van één bedrijf af op andere ondernemers. De nieuwe kennis rolt uit naar andere ondernemers waardoor er op het gebied van innovatie, duurzaamheid, concurrentievermogen én niet te vergeten inspiratie een opwaartse spiraal ontstaat. Innovatie is beslist geen modieuze term, maar bittere noodzaak om duurzame ontwikkeling te kunnen waarborgen. Varkenshouderij Willems laat dit zien. Een bedrijf naar ons hart.

Patrick van der Broeck,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer