Ruh%C3%A9%3A+diepere+aardwarmtewinning+kans
© Roel Dijkstra

Ruhé: diepere aardwarmtewinning kans

De negen leden van Aardwarmte Erica bekijken samen met LTO Glaskracht sectie Groningen/Drenthe de mogelijkheden voor restwarmtegebruik en diepere geothermie.

Dat zegt Glaskracht-voorzitter Cees Ruhé nadat bekend werd dat de tuinders stoppen met het huidige project.

Al sinds 2009 zijn de tuinders bezig met het aardwarmteproject. Het risico op misboringen op 2.600 meter diepte bleek na TNO-onderzoek te groot, lieten de tuinders vandaag weten.

Kalkzandsteenlaag

Volgens Ruhé valt dit voor een deel te wijten aan de dunne kalkzandsteenlaag. 'De laag is 30 meter dik, waar hij op andere plekken in Nederland soms 100 meter en meer is.' Bovendien is de kans op zoutophoping in de ondergrond 50 procent.

Wanneer de telers tot 4 kilometer diepte kunnen boren, hebben ze deze problemen niet, geeft Ruhé aan. 'Daar zijn granietsteenlagen. Het water wordt dan naar beneden gepompt en komt als stoom weer naar boven.'

Struikelblok

Grootste struikelblok zijn de kosten. Om dit te kunnen doen, is gauw een investering van 40 tot 50 miljoen euro nodig, rekent de voorzitter uit.

'Wij zijn via de provincie met de overheid in gesprek of zij ons hierin willen steunen. De samenwerking tussen de tuinders is er. Het zou heel ideaal zijn om deze vorm van duurzame energie toe te kunnen passen, in plaats van groene energie te maken via een kolencentrale.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / 6°
  25 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer