Proef met snelle landinrichting geslaagd

Olst-Wesepe - Een landinrichting die nog geen vier jaar duurt. Dat lukt met een nieuwe aanpak, zo laat een proef in Olst-Wesepe zien.

Jacomien VoorhorstIn de Overijsselse regio Olst-Wesepe wordt momenteel druk gewerkt aan de kavelaanvaardingswerkzaamheden die horen bij de landinrichting. Als het goed is kunnen 1.800 grondeigenaren, van wie 200 met meer dan 4 hectare grond, per 1 januari 2015 hun nieuwe percelen in gebruik nemen. In een gebied met ruim 3.200 hectare landbouwgrond wordt 800 hectare geruild.
Het proces ging in het najaar 2012 van start. Toen stelden Gedeputeerde Staten van Overijssel het benodigde budget van 3 miljoen euro beschikbaar voor een landinrichting met nieuwe uitgangspunten: geen natuur, geen medefinanciering voor water en recreatie en een sobere verkaveling.
Wel lag er de opdracht om water te bergen bij piekafvoeren. Deze bergingen moesten in eigendom komen van waterschap Groot Salland en het hele proces moest binnen vier jaar worden gerealiseerd.

Vertrouwen winnen

De landinrichting Olst-Wesepe kent een moeizame voorgeschiedenis. Daarom werd gekozen voor een verkavelingscommissie die de uitvoeringscommissie ondersteunde en adviseerde. ‘Er was nog maar weinig vertrouwen in het hele landinrichtingsproces’, zegt Gerrit Tuten, voorzitter van de verkavelingscommissie en namens de landbouw ook lid van de uitvoeringscommissie.
‘In de verkavelingscommissie zitten we met vier boeren uit het gebied, ondersteund door het Kadaster, DLG en het waterschap. Het was aan ons om het commitment van de boeren terug te winnen’, licht Tuten toe.
Dat gebeurde met een nieuwe aanpak die lijkt op de manier waarop er vrijwillig wordt verkaveld, een proces waarmee met name Tuten al de nodige ervaring had. Bijzonder was dat de wenszittingen in twee kamers werden gehouden. In de eerste kamer werd zoals gebruikelijk naar de wensen en gegevens van de grondeigenaren gevraagd, in een tweede kamer werd de grondeigenaar ook gevraagd of hij suggesties en oplossingen wist voor ruilingen in de naaste omgeving van zijn bedrijf.
Tuten: ‘Daardoor moesten ze zich ook in de positie van de buurman verplaatsen en buiten het eigen erf gaan kijken. Dat zet aan tot begrip en creativiteit.’

Samen ruilen

Nieuw was ook dat grondeigenaren met elkaar het ruilplan maakten. Dat gebeurde in werksessies waarbij ze in clusters van vijftien personen bij elkaar aan tafel gingen. Er werden zo’n twintig van deze clustersessies gehouden.
‘Een enerverend proces met uiteraard de nodige spelregels, maar het werkte uiteindelijk heel goed’, zegt Tuten. ‘Je maakt gebruik van de kennis uit het gebied, en door zo met elkaar te werken en te discussiëren ontstaat er begrip voor de uiteindelijk gekozen toedeling.’
Melkveehouder Tom Lugtenberg, die ook in de verkavelingscommissie zit, herinnert zich dat hij na afloop van de sessies op dezelfde dag meerdere keren op bezoek ging bij boeren om zaken, die tijdens de sessies moeilijk lagen, nog eens door te spreken. ‘Op die manier hebben we binnen deze herinrichting problemen tussen boeren kunnen oplossen, die al twintig jaar speelden.’

Duidelijkheid bieden

Duidelijkheid schiep de ruilklassenkaart waarop grond werd ingedeeld in vijf kwaliteitsklassen. De kaart werd volgens Tuten herkend door de mensen, gaf geen aanleiding tot discussie en schiep vertrouwen.
Ook de beschikbaarheid van BBL-grond bevorderde het ruilproces. Het zorgde voor draagvlak en betrokkenheid, omdat boeren voor overbedeling in aanmerking konden komen waarbij deze grond meteen op de goede plek werd gelegd.
Ook de korte periode waarbinnen de hele verkaveling moest worden afgerond, zorgde voor vaart in het proces. ‘Dan is ook duidelijk dat er niet oneindig veel ruimte is voor steeds weer nieuwe aanpassingen’, aldus Lugtenberg. Overigens was er in het korte proces drie keer gelegenheid voor inspraak. Dat is vaker dan gebruikelijk bij kavelruilprocessen.
Het traject leidde tot vier ingediende bezwaren waarover de rechtbank nog uitspraak moet doen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer