Gin bedrief zonder wief?

Tja, een maandje terug waren we bij de opening van een broodjeszaak van familie van ons. Een nieuw bedrijf met een nieuwe ondernemer.
Er werd overal aan gewerkt, maar na een week bleek dat er ook veel schoonmaakwerk nodig was. Hygiëne staat namelijk voor consumenten hoog in het vaandel.
Op een van de volgende verjaardagen bleek dat zijn vrouw de schoonmaakwerkzaamheden op zich had genomen. Al snel kwam de hilarische uitdrukking ‘Gin bedrief zonder (schoonmaak)wief’ in de gesprekken naar boven.
De volgende dag denk je daarover na. Geldt dit ook zo bij ons op het bedrijf?
Overalls wassen, de kantine, wc’s en douches schoonmaken, wassen en afwassen, maar ook elke week wel acht uur schoonmaken van afdelingen, gangen en daarna ontsmetten. Schoonmaken van laarzen en vaak ook van apparatuur en erf.
En wat te denken van het ‘schoonmaken en bijhouden’ van de administratie en daarbij ook ‘gladdigheid houden’ van betalingen en debiteuren?
Schoonmaken en administratie zijn veelal werkzaamheden voor ’t wief, zouden we denken. Secuur werken is vaak toch meer vrouwenwerk. Een onmisbare taak, maar vaak onderschat.
Het leverde bij ons een leuke discussie op. En dat nota bene op de Dag van de Boerin (in het leven geroepen door Gerda Briene).
Ik had geen bos bloemen voor mijn Paula, maar dat hoefde dan ook weer niet volgens haar.
De waardering voor dames op de boerderij neemt gelukkig toe en van meedenkende maten worden ze steeds meer zelfstandigen met een andere blik op ondernemen. Gevoeliger, socialer, maar daarbij toch ook de vaak meer op de achtergrond liggende beeldbepalende factor van een bedrijf.
Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat deze kanten altijd door vrouwen worden ingevuld. Ook ‘keals’ zullen deze taken op zich moeten nemen.
Ik denk dat we in de varkenshouderij deze, met geuzennaam ‘wieven’ genoemde, mensen steeds meer nodig hebben.
Hygiëne, administratie en uitstraling worden steeds belangrijker. Ik ben dan ook blij dat we steeds meer (vrouwelijke) stagiaires binnen ons bedrijf krijgen.
Deze jonge meiden, met name gericht op de consument en met een frisse blik, geven onze sector een nieuwe boost. En volgens mij vindt onze jongste vrijgezelle medewerker dat helemaal niet erg…
Volgens mij ben ik er wel uit en durf ik te stellen: ‘Een goed wief verdient een mooi bedrief.’

Erik Stegink

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer