Bouwgeschil mestkelder

Een mestkelder stort kort na de bouw in. Wie is nu aansprakelijk?

Kees van SchaikBij de eerste mixbeurt van de mest bezweek de kelderwand door de opgestuwde mest. De boxdekken en de roostervloeren stortten vervolgens in de put. Onderzoek wees uit dat bij een kelderdiepte van 2 meter de gemetselde kelderwanden minstens 28 centimeter dik hadden moeten zijn om de niveauverschillen bij het mixen op te kunnen vangen.
Wie is nu aansprakelijk? De architect voerde aan dat de aannemer had moeten waarschuwen dat de kelderwanden te dun en niet sterk genoeg waren. De aannemer stelde dat hij op het bestek mocht afgaan en dat op hem geen waarschuwingsplicht rustte dat de kelderwanden wellicht te dun waren, omdat hij mocht afgaan op de deskundigheid van de architect die door een constructeur werd bijgestaan. De rechtbank volgde dit verweer en achtte de architect aansprakelijk.
Wat nu als de constructeur zijn opdracht voor een sterkteberekening had ontvangen van de melkveehouder? In dat geval had de architect af mogen gaan op de berekening van de constructeur die door de melkveehouder was ingeschakeld. De melkveehouder had dan verhaal moeten halen bij zijn constructeur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer