Dierenartsenbond tegen gewichtseis kalf

Vanaf 1 januari moet elk voor de vleeskalverhouderij aangeboden kalf minimaal 36 kilo wegen. Een aantal melkveehouders is hier minder blij mee en vreest dat een euthanasie de enige oplossing is voor deze kalveren. Dierenartsen zien dit niet zitten, meldt de KNMvD.

Dierenartsenbond+tegen+gewichtseis+kalf
© pieter Stokkermans

De dierenartsenbond Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) roert zich in de discussie en vindt dat dierenartsen geen gezonde dieren moeten doden, omdat deze economisch niet rendabel zijn.

Verzamelplaatsen

Er is discussie ontstaan door berichten dat vanaf 1 januari 2015 kalveren lichter dan 36 kilo en/of ouder dan 35 dagen geweigerd worden op verzamelplaatsen.

De kalversector wil van de lichte kalveren af, omdat ze het antibioticagebruik in de kalverhouderij negatief zouden beïnvloeden.Het gaat overigens over een voorstel om hier strenger naar te kijken.

Minimum gewichtseis

De minimum gewichtseis is afkomstig uit het plan van aanpak van de sector met betrekking tot het beperken van het antibioticagebruik.

De vleeskalverenhouders zijn met name minder blij omdat er soms grote, magere, lichte kalveren worden aangeboden. Zo kan het lage gewicht van deze kalveren verschillende oorzaken hebben, zoals diarree.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer