Waterberging geeft kwekers ruimte

Boskoop - Boomkwekers in Boskoop krijgen meer ruimte door sloten te dempen nu de waterberging De Lansing officieel is gerealiseerd.

Mike SchellartMaandag werd De Lansing geopend door wethouder Kees van Velzen van gemeente Alphen aan den Rijn. De waterberging is zeker 2 hectare groot.
Door het project ‘Versterking Zuidwijk - Duurzame waterbuffer’ kunnen boomkwekers in het Boskoopse deelgebied Zuidwijk eenvoudig aan de compensatieplicht voldoen. Ze kunnen nu sloten dempen en zo hun percelen vergroten. Dit moet de herstructurering van de Greenport Boskoop op gang helpen.
Het hoogheemraadschap van Rijnland stelt de eis dat eerst compensatiewater wordt gegraven alvorens een sloot te dempen. In het verleden werd een slechter deel van de kwekerij afgegraven, meestal de achterkant van het perceel. Hierdoor ontstonden gaten midden in het kwekerijgebied, die de waterkwaliteit niet verbeteren en een belemmering vormen voor de herstructurering. Daarom is één robuust watercompensatiegebied aangelegd.
‘Er is een grote stap gezet’, stelt bestuurder Henk van der Smit van Stichting Belangenbehartiging Green-port Boskoop, die de compensatieregeling uitvoert. ‘Met deze 2 hectare kunnen we voorlopig wel vooruit. Planologisch zijn er nog mogelijkheden om deze omvang uit te breiden.’
De stichting treedt op als bank voor de compensatierechten. ‘Wij kopen die van de gemeente en verkopen ze in delen door aan de bedrijven in het gebied voor een gunstige prijs van 9 euro per vierkante meter.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer