Kruisbestuiving inspireert boer en designer

Eindhoven - De regio Eindhoven bereidt zich voor op de dertiende editie van de Dutch Design Week die van 17 tot en met 26 oktober plaatsvindt. En voor de tweede keer is Agri meets Design prominent onderdeel, een initiatief van ZLTO, provincie Noord-Brabant en het ministerie van Economische Zaken.

Douwe KortingHet hele jaar al werken boeren, andere ondernemers, designers en ambtenaren met elkaar aan de maatschappelijke uitdagingen in de agri- en foodsector. Op het Ketelhuisplein in Eindhoven presenteren zij straks in de Boerderij van de Toekomst het proces en vooral ook de resultaten van deze ontdekkingstocht. Bezoekers kunnen aan ontwerptafels ook nog hun steentje bijdragen.

Slimme concepten

In de Boerderij van de Toekomst kunnen bezoekers met eigen ogen zien dat de boerderij van morgen eigenlijk vandaag al in de maak is. Volgens communicatiespecialist Mark de Jong van ZLTO biedt de samenwerking tussen boeren en designers veelbelovende slimme concepten en innovatieve oplossingen.
‘Zo wordt gewerkt aan groene medicijnen, ‘gamification’ op het boerenerf, nieuwe stimuleringsmaatregelen en vernieuwing van het groene onderwijs.’ Veel designers zien de natuur als inspiratiebron voor een circulaire economie en eigentijdse concepten, is de indruk van De Jong, zoals de marketing van geitenbokjesvlees en een industriële varkensboerderij met landschappelijke allure.
Agri meets Design besteedt dit jaar speciaal aandacht aan voedselverspilling. Per jaar verspilt Nederland 4,4 miljard euro aan voedsel. Agri meets Design gaat de strijd aan met voedselverspilling en opent de Dutch Design Week op 17 en 18 oktober met een zogenoemde ‘Hack Food Waste’. Tijdens deze 32 uur durende hackathon gaan app-ontwikkelaars, hackers en ontwerpers samen met boeren, ambtenaren, bestuurders en burgers aan de slag om slimme digitale oplossingen te vinden om voedselverspilling tegen te gaan.
In de Boerderij van Morgen wordt het thema voedselverspilling verder uitgediept. Verder wordt er gedurende de hele Dutch Design Week gekookt met producten die normaliter verspild worden omdat ze het bord van de consument niet bereiken.

Samen sleutelen

ZLTO is samen met provincie Noord-Brabant en het ministerie van Economische Zaken kartrekker van Agri meets Design. ZLTO-directeur Elies Lemkes vindt het goed dat haar organisatie zich prominent manifesteert in de wereld van hightech en design.
‘Agri meets Design is een mooie creatieve broed- en werkplaats waarin twee werelden samen sleutelen aan eigentijdse oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen van morgen. Door slimme samenwerking gloort nieuw perspectief aan de horizon. Mix boerenslimheid met creatiekracht en je hebt een unieke combinatie om de wereld een beetje beter te maken’, stelt Lemkes.
Design is in haar ogen ook meer dan het ontwerpen van mooie producten. ‘We willen ook laten zien dat het kan bijdragen aan het beleidsproces en de aanpak van complexe maatschappelijke vraagstukken waar we voor staan.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer