In 2015 gaat het nieuwe Besluit huisvesting in. Wat verandert er voor mij?

Een bericht vooraf: nog tot 17 oktober ligt het ontwerpbesluit Huisvestingssystemen landbouwhuisdieren ter inzage. Iedereen kan een zienswijze indienen, bij voorkeur per e-mail naar besluithuisvesting@minienm.nl.

Het nieuwe besluit vervangt het huidige Besluit huisvesting. LTO Nederland zal hierop reageren en vindt dat het Besluit huisvesting tegelijk met de invoering van de PAS moet plaatsvinden. Het nieuwe besluit vloeit voort uit de afspraken die LTO heeft gemaakt gemaakt met het rijk in het kader van de PAS. In ruil voor ontwikkelruimte moet de veehouderij in Nederland 10 kiloton aan ammoniak reduceren. Daarom worden de eisen voor nieuwe stallen voor verschillende diercategorieën aangescherpt.
Sommige aanscherpingen zijn in tijd naar achteren geschoven en gaan in 2020 in. Voor pluimveebedrijven worden ook extra eisen gesteld voor nieuwe stallen met betrekking tot fijnstof. Ook zijn de emissiefactoren voor melkvee en kalveren aangepast. Bij vleesvarkens is er op verzoek van de sector één norm gekomen. Het maakt nu niet meer uit of varkens op 0,8 of 1 vierkante meter liggen.
Groot bezwaar van het huidige besluit is dat men niet van de vergunning uitgaat bij het bepalen van de referentiedatum, maar van het bouwen van de stal. Het gevolg daarvan zou kunnen zijn dat bedrijven hun milieuvergunningsprocedures over moeten doen omdat ze hun stal niet op tijd kunnen bouwen, terwijl ze de vergunning al lang hebben. Dat kost veel tijd en duizenden euro’s extra voor de veehouder.
LTO Nederland vindt dat de aanscherping van het Besluit huisvesting tegelijkertijd plaats moet vinden met de inwerkingtreden van de PAS. Als dat niet gebeurt, voorzien we veel overgangsproblemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer