Eiersector boos over import

Het Oekraïense bedrijf Improve Food gaat 3.000 ton eiproducten afzetten in de EU. Ketenpartijen noemen het een steen des aanstoots dat er met twee maten wordt gemeten. ‘Wat wij hadden voorspeld, komt uit’, zegt voorzitter Eric Hubers van LTO-vakgroep Pluimveehouderij.

Ilona LesscherBinnen de kaders van de WTO is het op dit moment onmogelijk om af te dwingen dat importen voldoen aan Europese eisen. Reden waarom de legsector al jaren aandringt op het maken van bindende afspraken binnen bilaterale vrijhandelsakkoorden. Echter zonder succes.
Europese eierproducenten moeten voldoen aan eisen op het gebied van huisvesting en milieu en mogen bijvoorbeeld geen diermeel gebruiken. Dat heeft een 8 procent hogere kostprijs tot gevolg, die ze uit de markt moeten terugverdienen.
‘Terwijl in Europa de productie heel langzaam daalt, zodat er hopelijk over enige tijd sprake kan zijn van enig prijsherstel, wordt de grens opengegooid voor eieren die niet voldoen aan de hier gestelde welzijnseisen. Dit is de wereld op zijn kop’, geeft Jan Willem Lagerweij van de kring Leg LTO/NOP aan.

Marktbederf

‘Een onacceptabele situatie. Maar wij krijgen niet geregeld dat importeieren van buiten de EU aan dezelfde eisen moeten voldoen als eieren die van binnen de EU komen’, geeft Hubers aan. Van overheidszijde werd steeds gezegd dat het effect van de toevoer gering zal zijn, omdat de hoeveelheid is gequoteerd. ‘Ik denk dat het de markt bederft.’
Hubers heeft zijn hoop gevestigd op de bedrijven die eiproducten verwerken. ‘Kooieieren passen niet bij maatschappelijk verantwoord ondernemen.’ Hij refereert daarbij ook aan de actie van Wakker Dier tegen Honig, Heinz Sandwich Spread en Subway die nog kooieieren verwerken.
Improve Foods is de verwerkingspoot van Avangardco, met 23 miljoen hennen de grootste eierproducent van het Euraziatische continent. Het bedrijf heeft voor het eerst de toelating om verwerkte eierproducten naar de EU te exporteren. Tot het Europese vrijhandelsakkoord met Oekraïne van start gaat in 2016 is de export onderworpen aan een quotum.
Uit een marktstudie die uitgevoerd werd voor de Sectorfederatie voor de Europese eierproducenten en -industrie (EUWEP) bleek eerder dat de Oekraïense eiersector zelfs met de huidige importheffingen al kan concurreren met bedrijven binnen Europa.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer