%27Meld+dassenschade+bij+Faunafonds%27
Nieuws
© NVT

'Meld dassenschade bij Faunafonds'

De dassenpopulatie in Zuidoost-Friesland neemt heel snel toe. Dat melden verschillende boeren uit het gebied. 'Meld de schade bij het Faunafonds om nog erger te voorkomen', roept melkveehouder Ton van den Bosch uit Lippenhuizen op.

Voorheen concentreerde de dassenpopulatie zich vooral in een gebied rond Hoornsterzwaag, maar ze zitten nu ook al in Beetsterzwaag en Appelscha, meldt Van den Bosch.

Ook hij heeft dassenburchten in zijn percelen. ‘Dassen zijn graafmachines. Ze maken gauw een gat van vijf meter lang en een halve meter diep. In de maïs is de schade nog erger', geeft hij aan.

Omgeduwde planten

'Ze duwen de plant om, nemen een hap uit de kolf en dan is het gebeurd. Ik schat dat 5 procent van de 30 hectare maïs bestaat uit omgeduwde planten', weet Van den Bosch.

Maar het beschermde dier brengt niet alleen schade aan op boerenland. Ook de natuur wordt heel eenzijdig door de grote dassenpopulatie, vermoedt Van den Bosch. 'De das is een aanwinst voor de natuur. Maar eenden en zwanen zie je hier niet meer. De das ruikt de eieren van ver.'

Weer

 • Dinsdag
  12° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  12° / 10°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer