EU-vragen over doden dassen

EU-parlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) heeft schriftelijke vragen gesteld over het doden van dassen in Engeland.

EU%2Dvragen+over+doden+dassen
© dasfoto 123RF, voor eenmalige publicatie betaald

De dassen worden gedood omdat ze mogelijk rundertbc kunnen verspreiden. Onderzoek van Nature toont aan dat het niet mogelijk om zo de ziekte uit te bannen.

Uit het onderzoek blijkt dat het effectiever is om besmette runderen te ruimen dan de dassen. Zo zou door meer migratie als gevolg van het doden de ziekte juist worden verspreid. Ook blijkt uit onderzoek dat maar een beperkt deel van de dassen de ziekte kunnen verspreiden.

Groot probleem

In Zuid-Engeland is rundertbc een groot probleem. Op een aantal bedrijven lopen koeien die niet ziek zijn, maar de ziekte wel verspreiden. Volgens de onderzoekers van Nature is het beter om deze dieren op te sporen en te ruimen. Vorig jaar zijn overigens al 32.000 dieren vanwege rundertbc gedood.

Om de ziekte verder in te dammen wil de Britse Department for Environment, Food and Rural Affairs (Defra) en Natural England voorstellen om meer dan 12 000 dassen te doden. Dat is voor Hazekamp reden om aan de Europese Commissie schriftelijk te bevragen.

Stoppen met doden

Hazekamp vraagt de Europese Commissie om maatregelen te nemen om deze dodingen van dassen te stoppen. Deze zouden volgens haar niet altijd even welzijnsvriendelijk zijn. Zij ziet overigens in het verkleinen van de veestapel, door dragers af te voeren, een betere optie om de ziekte uit te bannen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer