Vroege vraag naar Nederlandse uien

Het exportseizoen voor Nederlandse uien is voortvarend van start gegaan, blijkt uit exportcijfers van GroentenFruit Huis.

Vroege+vraag+naar+Nederlandse+uien
© Anton Dingemanse

Na de eerste zeven weken komt het exporttotaal op 128 miljoen kilo uien. Vorig jaar was dat tot en met week 33 net iets meer dan 60 miljoen ton.

De grotere exporthoeveelheden zijn volgens marktanalist Wilco van den Berg van GroentenFruit Huis niet alleen een gevolg van het vroege groeiseizoen. ‘Maar zeker ook vanwege de vroege vraag uit diverse landen.’

Van den Berg vertelt dat dit jaar de eerste uien zijn geëxporteerd in week 27, terwijl dat vorig jaar pas in week 30 was. In 2012 was het groeiseizoen ook vroeger en verkochten Nederlandse exporteurs de eerste uien in week 28 naar het buitenland.

Guinee

‘Opvallend is vooral dat de export naar Afrika dit seizoen vlot op gang is gekomen. Senegal en Ivoorkust zijn al langer erkende afnemers van Nederlandse uien. Daar lijkt dit jaar ook zeker een land als Guinee bij te komen’, aldus Van den Berg.

Verder wijst hij erop dat dit seizoen de eerste uien nu al verkocht zijn naar Brazilië en dat landen als Maleisië en Trinidad en Tobago ook meer afnemen dan in 2013.

28 miljoen kilo per week

Een indicatie voor de goede vraag naar Nederlandse uien is volgens Van den Berg de exporthoeveelheid per week.

‘In week 31 en week 32 is respectievelijk 26 miljoen en 28 miljoen kilo verkocht aan het buitenland. Het jaar daarvoor kwamen exportcijfers in augustus niet uit boven 20 miljoen ton per week.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer