Robot oogst in de toekomst tomaten

Het bedrijf richt zich op het initiëren, organiseren, stimuleren en faciliteren van teelt- en techniekinnovaties, zowel nationaal als internationaal. In het demonstratiegedeelte presenteren meer dan 25 bedrijven technieken voor in de kas. Praktijkgericht onderzoek vindt door verschillende organisaties plaats in 41 teeltafdelingen en kennisoverdracht regelt Demokwekerij Westland door het organiseren van cursussen, praktijkdagen en vele tuinbouwgerelateerde evenementen.
In Demokwekerij Westland is ook het Innovatie- en Demonstratiecentrum (IDC) Robotica gevestigd. ‘In Nederland zijn zes IDC’s voor de tuinbouw, ieder met een eigen thema’, legt Wubben uit.
‘Hier in Honselersdijk hebben we een paviljoen waarin we verschillende mogelijkheden op het gebied van robotisering en mechatronica laten zien. Kwekers, toeleveranciers en andere geïnteresseerden denken gezamenlijk na over oplossingen voor vraagstukken in kwekerijen, met name op het gebied van arbeid.’
In het IDC Robotica werkt Demokwekerij Westland samen met TNO en de TU Delft. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en provincie Zuid-Holland dragen bij aan de financiering.

Wisselwerking bedrijven

‘We hebben vijftien verschillende opstellingen staan met technieken, films en posters. We werken laagdrempelig voor ontvangen van bezoek’, zet Wubben uiteen. ‘Belangstellenden mogen langskomen op een moment dat het hun uitkomt. We proberen wel om ze in groepjes te laten komen, zodat er een wisselwerking ontstaat tussen bedrijven.’
Kwekerijen hebben hoge energie- en arbeidskosten. Op het gebied van energiebesparing bestaan al veel initiatieven, maar in de glastuinbouw spelen roboticaoplossingen voor arbeidsvraagstukken nog nauwelijks een rol. Andere sectoren, bijvoorbeeld de auto-industrie, de ruimtevaart en de medische sector, zijn ver met het werken met robots. ‘Daar kunnen we als tuinbouw van leren’, denkt Wubben.
‘Het IDC Robotica wil niet zo veel mogelijk robottechnieken in de tuinbouw introduceren. Ons doel is de arbeid in de kwekerij te verlichten, met name door zware en repeterende handelingen weg te nemen. Daarbij kunnen mechanisatie of robotica uiteraard een rol spelen’, aldus de projectmanager.
In de expositieruimte zijn verschillende voorbeelden te zien. Zoals een industriële robotarm voor de tomatenoogst die erg nauwkeurig is, maar vanuit veiligheidsoverwegingen niet in de buurt van mensen mag werken. Daarnaast staat een robotarm die minder nauwkeurig is, maar wel veel lichter en veiliger.
‘Robottechniek is niet altijd de beste oplossing voor een vraagstuk’, heeft de projectmanager gemerkt. ‘Soms is een mechanische oplossing beter en goedkoper. Uitvoerig analyseren en bespreken van het vraagstuk is dus belangrijk.’

Werksessies

Naast bijeenkomsten voor kwekers, toeleveringsbedrijven, onderwijs en kennisinstellingen kent het IDC Robotica het ‘Factory in a day’-principe. In werksessies met de TU Delft en TNO bedenkt het IDC in één, twee of drie dagen een concrete technische oplossing voor een vraag uit de praktijk, een zogenoemde demonstrator.
Op verzoek van Potplantenkwekerij Sjaloom in Waddinxveen hebben twaalf experts in twee dagen een robotarm voor het automatisch planten van yuccastammen bedacht en ontwikkeld. Daarbij zijn alle mechanische en softwaretechnische aspecten meegenomen.
‘We hebben ook al een sessie gehad voor het oogsten van tomaten. Momenteel zijn we in overleg met het IDC Bollen en Vaste Planten over een werksessie over het automatisch planten van tulpenbollen’, somt Wubben op.
In zijn algemeenheid zijn sierteeltbedrijven verder met het automatiseren van handelingen in de kwekerij dan groentekwekers. ‘Groentekwekers hebben vooral geautomatiseerd in verpakken en ompakken van hun producten’, heeft de projectmanager gemerkt. ‘Het oogsten blijft een mooie uitdaging. Ik verwacht niet dat we daar op korte termijn robots voor zullen inzetten. Maar het is een mooie stip op de horizon’, stelt hij.
‘Tot slot: om onze voorsprong wereldwijd te behouden, zullen we ons als Nederlandse tuinbouw moeten blijven ontwikkelen. In deze tijd gezamenlijk nadenken over mogelijke inzet van mechanisatie en robotica in de tuinbouw blijft belangrijk’, vindt Wubben. ‘Samen praten kost geen geld. Het zou fijn zijn als de economie binnenkort weer aantrekt en er weer meer ruimte ontstaat voor innovaties.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer