‘Harde cijfers in plaats van zachte waarnemingen’

Volgens Tjerk Hof uit het Friese Oldeberkoop vraagt het vak van melkveehouder om steeds meer vakmanschap. ‘Kijk maar het huidige beleid’, zegt hij.

‘Je mag minder stikstof, bestrijdingsmiddelen en antibiotica gebruiken. Alles wordt op scherp gezet, de marges dalen. Sensortechnologie kan daarbij helpen. Je kunt sneller actie ondernemen, als het dreigt mis te gaan bij een koe. Je tracht minder fouten te maken, want dat kost alleen maar geld’, aldus Hof.
De Friese melkveehouder streeft naar een laag vervangingspercentage (minder dan 20 procent) en daardoor dus naar een hogere gemiddelde leeftijd van zijn koeien.
Sinds vijf jaar werkt Hof al met poottransponders. Via het project Smart Dairy Farming worden ook sensoren ingezet die het vreet- en herkauwgedrag meten.
Op zijn melkveebedrijf heeft het werken met sensoren al vruchten afgeworpen. ‘Een sensor ziet al dingen voordat ik ze zelf zie. Zeker bij een grote koppel koeien is dat prettig. Denk aan de koeien die hun tocht slecht laten zien; de sensoren pikken ze eruit. Je hebt nu harde cijfers in plaats van zachte waarnemingen.’

Tussenkalftijd

De afgelopen vijf jaar is de tussenkalftijd gedaald van 420 dagen in 2009 naar 398 dagen in 2014. De gemiddelde leeftijd van de aanwezige koeien steeg van 4,11 jaar in 2009 naar 5,07 in 2014.
De koeien van Hof gaan dag en nacht de wei in. De gegevens die hij dagelijks krijgt aangereikt, helpen hem om bij te sturen.
‘Je ziet bijvoorbeeld wanneer het vreetgedrag in het weiland daalt. Dat gaat vaak gepaard met een melkgiftdaling en gewichtsafname. Bij de eerste signalen grijpen we in. Ik voer dan bijvoorbeeld meer maïs op stal of geef ze extra energierijke brok’, legt hij uit.
Door de sensoren kan de melkveehouder één tot twee dagen eerder ingrijpen, zegt hij. ‘Daardoor blijven koeien gezonder. Je probeert slepende melkziekte, cysteuze koeien, lebmaagverdraaiing en een oplopende tussenkalftijd voor te zijn.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 4°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    40 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    50 %
Meer weer