Wateroverlast 2014 evalueren om te leren

Limburg is de afgelopen maanden meerdere malen getroffen door extreme buien. Vooral de gebieden rondom Weert-Meijel en America-
Ysselsteyn hebben het zwaar te verduren gehad. Maar ook elders heeft het meer geregend dan normaal.

De zware buien waren voor de LLTB en Peel en Maasvallei aanleiding contact met elkaar op te nemen. In een gezamenlijke verklaring werd afgesproken dat alles uit de kast zou worden gehaald om problemen te voorkomen. Achteraf is discussie ontstaan over de vraag of die afspraak wel in voldoende mate is nagekomen.
Voor de LLTB was dit aanleiding om samen met de waterportefeuillehouders een bestuurlijk overleg aan te knopen met het waterschap. Dat overleg heeft op 15 september in goede sfeer plaatsgevonden. LLTB-bestuurslid Jan Veltmans: ‘In het overleg gaf het waterschap nogmaals aan dat zij bij een melding van wateroverlast direct contact opnemen met de melder om eventueel verdere afspraken te maken.’
Bij schade ligt dat anders. Omdat de claims in dit geval worden doorgezonden naar de verzekeraar, moet het waterschap zich onthouden van een oordeel over de omvang en oorzaak van de schade. Wel mag het waterschap alles doen om verdere overlast te voorkomen. De afhandeling van de schade gebeurt buiten het waterschap om.
Ondernemers die schade hebben, moeten zelf voldoende bewijslast leveren om de schade aan te tonen. Het gaat daarbij om het nemen van foto’s, het laten uitvoeren van een schadetaxatie, het eventueel bewaren van monsters van het geoogst product en het documenteren van de gebeurtenissen. De kosten verhogen de claim. Daarnaast is het belangrijk om vervolgschade, bijvoorbeeld als gevolg van structuurbederf, zo veel mogelijk te voorkomen, maar dat zal niet altijd mogelijk zijn.

Proactief handelen

De LLTB heeft eerder geadviseerd schade en overlast onmiddellijk bij het waterschap te melden en tijdig rechtsbijstand in te schakelen. Veltmans: ‘Ondernemers moeten proactief handelen, maar wij hebben er moeite mee dat zij vervolgens worden overgeleverd aan een verzekeraar, die een commercieel belang heeft bij de zaak. Menig ondernemer zal zich bedenken voordat hij kosten gaat maken voor inschakeling van een taxatiebureau. De praktijk heeft behoefte aan duidelijke ‘spelregels’. Het mag immers niet zo zijn dat een zaak achteraf wordt afgewezen wegens het ontbreken van voldoende bewijs.’
Dit najaar worden de gebeurtenissen geëvalueerd. De LLTB en waterschap Peel en Maasvallei zullen hierin gezamenlijk optrekken en zijn samen verantwoordelijk voor een open en eerlijk evaluatieproces. De lessen van 2014 moeten worden verwerkt in aanbevelingen. Belangrijk onderdeel daarvan is een snelle communicatie tussen het waterschap en de LLTB.
Daarnaast doet de LLTB een aantal suggesties. Zo kunnen ondernemers worden ingeschakeld bij het signaleren van problemen en, in geval van nood, bij het maaien van sloten of het beheer van stuwen. Oplossingen liggen niet alleen in een draaiboek hoogwater, maar ook in het beleid van de waterschappen. Daarom moeten de lessen van 2014 ook in de nieuwe waterbeheerplannen worden verwerkt.
Partijen hebben afgesproken in januari een document gereed te hebben, waarmee ze het komende jaar kunnen werken. De waterportefeuillehouders van de LLTB worden daarbij nauw betrokken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer