Schotse boer niet klaar na ‘nee’

Schotland koos er deze week voor bij het Verenigd Koninkrijk te blijven. Het beloofde referendum van de Britse premier David Cameron of Groot-Brittannië in de Europese Unie (EU) moet blijven, baart veel Schotse boeren nu extra zorgen.

Arno de SnooNet als bij alle Schotten zit de nationale trots diep bij de Schotse boeren. Onafhankelijk zouden de in totaal 65.000 grote en kleine boeren die Schotland rijk is veel brengen, stelden een aantal voormalige Schotse boerenleiders deze week.
Engeland beraadt zich op zijn positie binnen de Europese Unie, zegt boer en oud-leider Jim Walker in de Schotse krant Herald Scotland. ‘Als zij besluiten uit de EU te stappen, dan is Schotland overgeleverd aan de Engelse autoriteiten.’

Europees Landbouwbeleid

Geld speelt daarbij een belangrijke rol. Als Groot-Brittannië uit de EU zou stappen, dan stoppen ook de betalingen vanuit het Europees Landbouwbeleid (GLB).
Leider Nigel Millar van de Boerenbond stelt dat veel boeren voor onafhankelijkheid waren. De Schotse regering liet ook keer op keer weten dat de Schotse landbouw beter zou worden ondersteund als het land een eigen lidmaatschap van de Europese Unie zou hebben.
Zo zouden er veel meer inkomsten uit het landbouwbeleid beschikbaar komen. Volgens een door de Schotse regering opgezette informatiewebsite zouden Schotse boeren 1 miljard euro extra hebben gekregen als het ‘land’ bij de laatste onderhandelingen over GLB onafhankelijk zou zijn geweest.
Andere oud-boerenleiders zijn tegen onafhankelijkheid. Zij vrezen dat noodgedwongen verandering van de munteenheid de Schotse boer in een nadelige positie zou brengen.
De Schotse regering heeft aangegeven de huidige Pond ook na onafhankelijkheid te willen handhaven. Maar Engeland laat weten daar niets in te zien.
Voor Schotse veehouders, die veel koeien en schapen verkopen in Engeland, zou gesteggel met munteenheden de handel minder gemakkelijk maken.
De vraag over onafhankelijkheid heeft de Schotse boeren flink beziggehouden. De Schotse boerenbond organiseerde eerder dit jaar een reeks debatten die binnen de kortste keren waren uitverkocht.
James Elliot, boer in het Schotse Kelso, stemde niet voor onafhankelijkheid. ‘Als we ons afscheiden van Engeland, moeten we opnieuw lidmaatschap voor de Europese Unie aanvragen. Het is maar de vraag hoe snel dat gaat. Ondertussen hebben we betalingen uit het landbouwbeleid wel nodig.’
Voor de agrarisch sector in Schotland is het landbouwgeld uit Brussel belangrijk. Grote delen van het land zijn marginaal bouwland die niet rendabel zijn zonder Europese steun.
Daarbij doet de Schotse agribusiness veel handel met Europa. Veel ondernemers zijn onzeker over aan welke voorwaarden zijn moeten voldoen als zij na afscheiding handel willen doen met Europa.

Onzekerheid

Maar zelfs na nipte zege van de nee-stemmers blijft de onzekerheid. De Britse regering wil in 2017 een referendum houden waarin de bevolking wordt gevraagd of Groot-Brittannië bij de Europese Unie moet blijven of niet.
Dan kan weer een simpele vraag van ‘Moet Groot-Brittannië bij de EU blijven?’ voor flink wat spanning zorgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer