Quinoa in proef zeer structuurgevoelig

Quinoa is bijzonder gevoelig voor de bodemgesteldheid, vochtvoorziening en voeding. Dat blijkt uit proeven in Lelystad.

Jorg TönjesDe Flevolandse proefpercelen met quinoa leveren heel verschillende opbrengsten op. Op de Broekemahoeve staat het perceel er veel dunner op dan een perceel aan de andere kant van de weg. De oorzaak daarvan is de structuurschade op het eerste perceel.
‘Quinoa heeft heel fijn zaad’, legt Matthijs Tak van DLV Plant uit over de teelt. ‘Je moet het niet te diep zaaien en liefst krijgt het gewas gelijk vocht en voeding. Quinoa staat na de zaai al na drie of vier dagen boven. Je kunt het zaaien op 12,5 centimeter of op 25 centimeter en dan schoffelen. Een vals zaaibed vooraf om onkruid kwijt te raken is nuttig. Er zijn geen middelen toegelaten in dit nieuwe gewas.’
Het zaaien kan vroeg in april, maar het gewas heeft behoorlijk tijd nodig om af te rijpen. Eind augustus was zichtbaar dat het gewas verkleurde. In het najaar is dus nog wel droog weer nodig om te dorsen. Tak denkt dat selecties met een kortere groeiduur handig zijn om de quinoa droog binnen te halen.
De proeven in Lelystad zijn gedaan met rassen die geen bitterstof saponine rondom het zaad hebben. Wageningse veredelaars ontwikkelden de rassen Atlas en Pasto. Na de oogst van die rassen is een behandeling om de bitterstof te verwijderen niet nodig.
De veldjes met slechte structuur leveren maar een derde van de hectareopbrengst van de betere veldjes, die 3.000 kilo kunnen opbrengen, verwacht Ruud Timmer van PPO.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer