Nieuw tracé raakt boer en tuinder

West-Brabant - Boeren en andere terreinbeheerders in West-Brabant hebben verrast gereageerd op het nieuwe tracé voor een 380 kV-hoogspanningsleiding in de regio. Zowel initiatiefnemer Tennet als ZLTO houden informatiebijeenkomsten.

Douwe KortingLange tijd zag het ernaar uit dat Tennet een nieuwe hoogspanningsleiding zou trekken van Roosendaal, via Geertruidenberg naar Tilburg. Maar om verschillende technische redenen wordt daar nu van afgezien. In plaats van de noordelijke route is nu een zuidelijke variant ingetekend die via Breda-Noord en ten zuiden van Oosterhout en Dongen naar Tilburg loopt.
De gevolgen voor boeren en tuinders kunnen stevig zijn, is de inschatting van ZLTO-vastgoedadviseur Engelbert de Bruijn. ‘Dat bewees het plan voor het noordelijke tracé ook. Veel ondernemers werden geconfronteerd met een Voorbereidingsbesluit dat beperkingen oplegt aan hen die nieuwbouwplannen of grond willen verkopen. Nu het tracé wijzigt, verwacht ik wel dat het Voorbereidingsbesluit op het noordelijke tracé snel tot het verleden behoort.’
Voor ondernemers op het nieuwe tracé ziet het verhaal er heel anders uit. Behalve dat de regio zicht krijgt op een nieuwe hoogspanningsleiding, zal ook hier binnen afzienbare tijd een Voorbereidingsbesluit worden genomen. ‘Dus wie bouwplannen heeft op of rond het tracé doet er goed aan een beetje haast te maken’, tipt de ZLTO-adviseur.
Leidingbeheerder Tennet is zich bewust van de grote impact van de onverwachte tracéwijziging. ‘Voor een grote groep belanghebbenden betekent dit dat de geplande hoogspanningsverbinding niet meer bij hen in de buurt komt te staan, terwijl ze daar de afgelopen jaren wel van uit zijn gegaan. Aan de andere kant is er een nieuwe groep belanghebbenden die nu geconfronteerd wordt met een nieuwe hoogspanningsverbinding in hun omgeving.’
Alle 700 grondeigenaren en grondgebruikers onder het nieuwe tracé zijn inmiddels per brief geïnformeerd. Veel boeren en tuinders zullen ook persoonlijk met Tennet te maken krijgen, verwacht De Bruijn, nog los van het Voorbereidingsbesluit.
‘Percelen waarop straks de masten gepland worden zullen eerst uitgebreid onderzocht moeten worden op draagkracht en de aanwezigheid van specifieke flora en fauna. Voor zo’n onderzoek is altijd toestemming van de grondgebruiker nodig.’

Bijeenkomsten

ZLTO houdt in de loop van oktober een regionale ledenbijeenkomst waar leden hun vragen en zorgen kunnen delen, maar pas na de inloopavonden van Tennet op 23 september (Etten-Leur), 30 september (Oosterhout) en 2 oktober (Zevenbergen); steeds van 19 tot 21 uur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer