New Holland communiceert in het veld

Dit oogstseizoen komt New Holland voor ons land met een primeur. Op de ATH in Biddinghuizen introduceerde men de eerste Braud-druivenplukker die in ons land is verkocht.

Hendrik BegemanEen enkeling zal zich de naam Braud nog herinneren van de lichtblauwe Franse maaidorsers, die in het verleden ook in ons land werden verkocht.
In de jaren zeventig gooide Braud het roer om en stapte over van de maaidorsers op druivenplukkers. Daarmee bouwde Braud in Frankrijk een marktaandeel van meer dan 65 procent op. In 1984 verwierf het toenmalige Fiatagri, het huidige New Holland, een meerderheid in de onderneming.
Gezien de wijnbouw in ons land met een gezamenlijke oppervlakte van ongeveer 300 hectare een kleine teelt is, hebben we hier van Braud niet veel meer vernomen. Maar nu is ze er weer. De Apostelhoeve in Maastricht heeft een New Holland Braud 9060 L aangeschaft.
De Apostelhoeve is een bedrijf met 10 hectare wijnbouw. De nieuwe plukker bespaart aanzienlijk op manuren. Hij heeft een capaciteit van 0,6 hectare per uur. Met handmatige pluk oogst men met vijftien personen één hectare per dag.
De plukker kan druiven plukken vanaf 15 centimeter boven de grond, die worden met schudlatten van de rank geschud en opgevangen in een elevator met flexibele kunststof bakjes, die ze lost in twee bunkers aan weerszijden boven op de machine, met een gezamenlijke inhoud van 2.500 liter.
Hij kan plukken op hellingen tot 40 graden in de rijrichting, bij zijwaartse hellingen ligt de maximale hellinghoek op 30 graden. Ongerechtigheden als bladsteeltjes en dergelijke worden er uitgezogen.

Communicatie

PLM (Precision Land Management) wordt bij New Holland met hoofdletters geschreven. Het systeem kent vier verschillende disciplines, PLM-navigatie, PLM-gewasbeheer, PLM-gegevensbeheer en PLM–ondersteuning.
Met navigatie kan de gebruiker met behulp van verschillende RTK-signalen werken met een nauwkeurigheid die varieert van 1 à 2 centimeter tot 20 centimeter, en van handmatige besturing tot volledig automatische besturing.
Met gewasbeheer kan men met de kunstmeststrooier of veldspuit nauwkeurig de percelen behandelen, met een minimum aan overlapping door bijvoorbeeld sectieafsluiting bij de spuit of automatische strooibeeldinstelling op de kunstmeststrooier.
Met opbrengstmeting op een oogstmachine kan men de percelen in kaart brengen. Tot deze categorie behoort ook de vochtmeting op hakselaars, persen of maaidorsers.
Met gegevensbeheer is er een actueel contact tussen de machine in het veld en de pc op kantoor. Hier onderscheidt New Holland twee niveau’s: het Essential-pakket en het geavanceerde Professional-pakket. Men kan via het gsm-netwerk contact houden met de machine.
Met het Essential-basispakket kan men vanaf kantoor elk moment de positie van de machine opvragen en zien wat hij op dat moment doet. Ook geeft dit systeem een signaal naar het kantoor wanneer hij buiten een bepaald werkgebied komt of buiten bepaalde werktijden, met andere woorden, wanneer hij door onbevoegden wordt geleend.
Het professionele niveau heeft dezelfde functies plus enkele aanvullende zoals het afgeven van een signaal als er met de machine iets niet in orde is. Op vier displays kan men bedrijfsparameters en foutcodes controleren.
Met PLM-ondersteuning kan men hulp vragen over de mogelijkheden van de andere systemen en kan men zich aanmelden voor cursussen om de verschillende systemen optimaal te beheren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer