Aangeschoten wild

Aangeschoten+wild
© Nieuwe Oogst

Afgelopen zondag zijn er wilde zwijnen gedood nadat ze gered waren uit de Zuid-Willemsvaart. Dit heeft maatschappelijke onrust veroorzaakt, voor- en tegenstanders lieten behoorlijk van zich horen.
Het is geen nieuwe gebeurtenis. In 2011 heeft zich ook zo’n voorval op een zondag voorgedaan. Ook toen is er een wild zwijn van de verdrinkingsdood uit diezelfde Zuid-Willemsvaart gered. Ook toen zou dat zwijn worden geëuthanaseerd. Dat stond gepland bij Staatsbosbeheer, locatie Groote Peel.
Echter, de boswachter ter plekke heeft die handeling toen verboden en het zwijn is uitgezet in de Groote Peel. Ook dat was juridisch fout. Feit is namelijk dat er in Nederland alleen wilde zwijnen mogen leven op de Veluwe en in het Meinweggebied. Daarbuiten geldt een nulstand.
Het probleem is dat de diverse overheden deze regelgeving niet serieus nemen. Men heeft niet het lef om de regelgeving aan te passen en daar ook de verantwoordelijkheden voor te dragen. Nu mogen de zwijnen zich niet buiten de nuloptiegebieden begeven, het effectief bejagen wordt onmogelijk gemaakt en de gevolgen mogen anderen dragen.
We kennen de schade aan de velden en gewassen; dat mag de land- en tuinbouw dragen. Onlangs is er een persoon overleden na een aanrijding met een zwijn nabij de Groote Peel; dat verlies moeten helaas de nabestaanden dragen. Indirect loopt de varkenshouderij gigantische dierziekten- en marktrisico’s; de gevolgen mogen de ondernemers dragen.
Beste rijksoverheid, neem nu eindelijk uw verantwoordelijkheid en regel dat óf de huidige regelgeving effectief kan worden uitgevoerd, óf dat zwijnen zich ook op andere plekken mogen begeven. Regel dan ook dat de volledige maatschappij de negatieve gevolgen draagt, zowel bij de schade aan onze velden en gewassen als bij een juiste afrastering, en voorkom dat er meer ongevallen gebeuren.
Twee jaar geleden hebben we dat vanuit het Productschap Vee en Vlees samen met onder andere de provincie Limburg bij u onder de aandacht gebracht. Maak van politici, jagers en wilde zwijnen geen aangeschoten wild, maar zorg voor een maatschappelijk gewenste invulling van de regelgeving.

Mark Tijssen,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer