40 procent ammoniakreductie

Aanwending van met water verdunde mest biedt perspectief om de ammoniakemissie te verminderen. Dat stelt Herman van Schooten van Wageningen UR Livestock Research.

René LuijmesDe afgelopen twee jaar vonden op de melkveebedrijven VIC Zegveld en Dairy Campus nabij Leeuwarden proeven plaats naar het aanwenden van verdunde mest met sleepvoet. ‘Daarbij zijn emissiereducties van 40 procent gemeten ten opzichte van onverdunde mest. Ook is hierbij het effect op de grasopbrengst in beeld gebracht’, vertelt Van Schooten.
Proeftuin Natura 2000 Overijssel voerde in juni praktijkproeven uit met het aanwenden van verdunde mest bij pilotveehouders Jan Hemstede in Ommen en Henk van Dijk in Kampen.
‘Deze proeven waren vooral gericht op het bepalen van de grasopbrengst’, stelt Van Schooten. ‘De verwachting is dat het toevoegen van water aan de mest voor een betere stikstofbenutting en dus een hogere grasopbrengst zal zorgen.’ Deze praktijkproeven liepen naast het onderzoek van Dairy Campus.
‘Het is interessant om te zien of de uitkomsten bij Hemstede en Van Dijk overeenkomen met die van Zegveld en Dairy Campus. Daar kwam bij een verdunning van één deel mest en één deel water een meeropbrengst van circa 20 procent uit in de eerste grassnede na het aanwenden’, aldus de onderzoeker.
De proeven op VIC Zegveld en Dairy Campus zijn onderdeel van een breder project, dat de alternatieven voor de sleepvoet in beeld brengt. ‘De reductie van 40 procent ammoniakemissie werd gemeten bij een een-op-eenverdunning van mest met water. Afgelopen zomer werden in de omgeving van Zegveld ook emissiemetingen gedaan met een verdunning van twee derde mest en een derde water. Deze resultaten zijn binnenkort beschikbaar’, verwacht Van Schooten.
In de praktijk zijn er drie emissiearme mestaanwendingssystemen: het sleepvoetsyteem, waarbij de mest tussen het gras op de grond komt te liggen; de sleufkouter, waarbij de mest deels in een sleufje wordt gebracht en deels op de grond ligt en de zodebemester, waarbij de mest in een sleufje in de grond wordt gebracht.
De sleepvoet maakt geen gleufjes in de grond en is daardoor alleen toegestaan op klei- en veengrond. In 2017 wordt de sleepvoet waarschijnlijk verboden op klei-en veengrond.
Onder vochtige weersomstandigheden, dus met weinig emissie van ammoniak, is uitrijden op zware klei en veengrond goed mogelijk. ‘Wel moet de bodem voldoende draagkracht hebben om structuurschade door berijden te voorkomen’, aldus Van Schooten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer