Provincie+Brabant+mist+grip+op+%E2%80%98stilzitters%E2%80%99
Nieuws
© ZLTO (Jasper Schel)

Provincie Brabant mist grip op ‘stilzitters’

Provincie Noord-Brabant heeft geen instrumenten meer in handen om veehouders die niets met de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV) van doen hebben, te bewegen hun emissies te beperken.

Die conclusie baseert Gedeputeerde Staten op een rapport van adviesbureau Arcadis. Het bureau deed onderzoek naar de juridische mogelijkheden om zogenoemde ‘stilzitters’ aan te zetten om in beweging te komen en hun emissies terug te schroeven.

Verder gaat de provincie ervan uit dat in 2020 de helft van alle grote veehouderijen voldoet aan zowel de BZV als de Verordening stikstof en de Verordening ruimte.

Alleen als ontwikkelende bedrijven massaal stoppende bedrijven overnemen en met hun vergunningen verder werken, pakt de situatie mogelijk minder gunstig uit.

Instrumenten benut

Gedeputeerde Staten concluderen verder dat alle provinciale instrumenten zijn benut en er geen manieren zijn om de druk op veehouders op te voeren. ZLTO-specialist Herman Litjens benadrukt dat het hier gaat om generieke maatregelen. ‘Individueel aanschrijven van boeren blijft mogelijk.’

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  18° / 14°
  50 %
 • Zaterdag
  19° / 9°
  40 %
 • Zondag
  19° / 10°
  10 %
Meer weer