40 procent ammoniakreductie

Aanwending van met water verdunde mest biedt perspectief om de ammoniakemissie met 40 procent te verminderen.

40+procent+ammoniakreductie
© Nieuwe Oogst (Arno de Snoo)

Dat stelt Herman van Schooten van Livestock Research van Wageningen UR. De afgelopen twee jaar vonden op de melkveebedrijven VIC Zegveld en Dairy Campus proeven plaats naar het aanwenden van verdunde mest met sleepvoet.

'Daarbij zijn emissiereducties van 40 procent gemeten ten opzichte van onverdunde mest. Ook is hierbij het effect op de grasopbrengst in beeld gebracht', vertelt Wageningen UR-onderzoeker Herman van Schooten.

Pilotveehouders

Proeftuin Natura 2000 Overijssel voerde in juni praktijkproeven uit met het aanwenden van verdunde mest bij pilotveehouders Jan Hemstede en Henk van Dijk. 'Deze proeven waren vooral gericht op het bepalen van de grasopbrengst', stelt Van Schooten.

'Verwachting is dat het toevoegen van water aan de mest voor een betere stikstofbenutting en dus een hogere grasopbrengst zorgt.' Deze praktijkproeven liepen naast het onderzoek van Dairy Campus.

Meeropbrengst

'Het is interessant om te zien of de uitkomsten bij Hemstede en Van Dijk overeenkomen met die van Zegveld en Dairy Campus. Daar kwam bij een verdunning van één deel mest en één deel water een meeropbrengst van circa 20 procent uit in de eerste grassnede na het aanwenden.'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer