Afstandsnorm+voor+veehouderij+lastig
Nieuws
© Twan Wiermans

Afstandsnorm voor veehouderij lastig

Het is niet eenvoudig een afstandsnorm te stellen tussen een veehouderijbedrijf en bewoning.

Dat bleek vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de intensieve veehouderij in relatie tot volksgezondheid.
De SP diende eerder een voorstel waarmee de gezondheidsrisico's uit de veehouderij aan banden moeten worden gelegd. Eén van de maatregelen is het instellen van een minimum afstand van 250 meter tussen veehouderij en bewoning.

Bestemmingsplan

Dit zou moeten gelden voor alle nieuwe vergunningaanvragen waarbij het bestemmingsplan gewijzigd moet worden. Volgens de maker van het voorstel, Henk van Gerven van de SP, zou het afstandscriterium gevolgen hebben voor zo'n 7 procent van de veehouderijbedrijven.

'Voor niet-grondgebonden bedrijven heeft dit afstandscriterium het meeste nut.' VVD en CDA zijn tegen een afstandsnorm. Zij vinden dat er onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing is om een afstandsnorm in te stellen.

Aanscherpen

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) ziet ook beren op de weg: 'er zijn grote regionale verschillen en welke maatregelen op lokaal niveau nodig zijn, kunnen we niet vanuit Den Haag bepalen.'

Dijksma liet weten dat de overheid al werkt aan het aanscherpen van normen van onder meer geur en de uitstoot van fijnstof en endotoxinen.

Acute dreiging

De SP stelde in haar initiatiefnota dat dat de overheid een stop op agrarische activiteiten kan instellen als er sprake is van acute dreiging voor de volksgezondheid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer