Witte motor

Witte+motor
© Provincie Limburg

Mijn eerste column voor Nieuwe Oogst begon ik met een citaat van Willem Elsschot. ‘Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren.’ Bij mijn eerste werkbezoeken liep ik bij melkveehouderijen in Meerssen en Voerendaal tegen ‘praktische bezwaren’ aan: de conflicterende belangen wanneer een ondernemer wil uitbreiden.
De ene boer krijgt met de Natura 2000-regelgeving te maken, terwijl de andere boer gevangen lijkt in een web aan gemeentelijke regelgeving. In dit geval ontving de ondernemer tig kantjes tekst met vragen over het nut en de noodzaak van zijn gewenste uitbreiding. Dat is onzinnig! Alsof de overheid diezelfde vragen zou stellen wanneer DSM om uitbreiding van haar activiteiten vraagt.
Wat mij in Voerendaal en Meerssen duidelijk werd is dat het voor een ondernemer niet altijd makkelijk is in die wirwar aan belangen een lijn uit te zetten. Er is zoveel waar de ondernemer aan moet denken, dat zijn zicht - zeer begrijpelijk - enigszins is vertroebeld.
Zo moet hij rekening houden met infrastructuur, milieu, inpassing in het landschap, leefbaarheidvraagstukken, cultuurhistorische kwesties, landbouweconomische aspecten, erfgoed en vrijetijdseconomie. Allemaal belangrijke zaken, maar lastig bij het realiseren van een uitbreiding.
Gelukkig hebben we provinciaal beleid ontwikkeld - waaronder het POL - waarmee boeren kunnen worden geholpen. Misschien niet van vandaag op morgen, maar we hebben nu wel samen met gemeenten concrete handvatten gecreëerd, die de processen kunnen versnellen.
Melk vormt sinds jaar en dag een factor van belang voor de Limburgse economie. Het is een ‘witte motor’ voor mens en economie. Ons beeld van Zuid-Limburg wordt grotendeels bepaald door de melkveehouderij. Wat zou Zuid-Limburg zijn zonder grazende koeien in een glooiend landschap? Om het populair te stellen: de melkveehouderij is een niet te onderschatten ‘unique selling point’.
De praktische bezwaren kunnen we oplossen, zonder daarbij andere belangen uit het oog te verliezen. Dit betekent maatwerk voor deze ondernemers, want iedere agrarische activiteit heeft haar eigen karakter en bijzonderheden. We hebben het hier over levende dieren. Dat vergt een totale toewijding en directe aanwezigheid van de boer bij zijn vee. We hebben de melkveehouderij hard nodig, want wat zouden we zijn geworden zonder die witte economische motor in ons mooie groene landschap?

Patrick van der Broeck,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer