Twee keer per jaar drie maanden werken

Bij een week niet oogsten dienen zich problemen aan waarvoor een oplossing moet worden gezocht, zoals bijvoorbeeld de vraag: hoe zet ik mijn personeel in?
Als de afzet van de champignons niet goed loopt, heb je natuurlijk een probleem: te veel product op de markt met een slechte prijsvorming als gevolg. Zoals ik in Buitenlandpost van 7 juni schreef, hadden we besloten om na Pasen in een week vijf tweede vluchten niet te oogsten. Dan dienen zich echter weer andere problemen aan die je moet oplossen.
Een ervan is het personeel. Bij E.M.A. Champignons werken ongeveer dertig Poolse medewerksters die meestal twee keer per jaar drie maanden komen werken. Hun aanwezigheid is natuurlijk afgestemd op een normale productie.
De meesten komen al meerdere jaren naar Xanten en weten dat de arbeidsfilm niet elke week hetzelfde is. Nu echter bijna de helft van de productie in een week wegvalt, zijn er te veel mensen op het bedrijf. Voor een week naar huis sturen is geen optie. Dat willen deze mensen ook niet: ze hebben thuis alles zo georganiseerd dat ze een periode van ongeveer drie maanden in Xanten zijn. En ze zouden dan voor een week een reis moeten maken van zo’n 1.000 kilometer heen en ook weer terug.

in gesprek blijven

Gelukkig werken er op ons bedrijf ook zo’n twintig mensen met een vast dienstverband die met deze dagen wel graag een paar dagen extra vrij wilden hebben zodat de Poolse medewerkers toch mooi aan het werk konden blijven. Weliswaar een paar uren minder dan gebruikelijk, maar iedereen was tevreden. Het is heel belangrijk om met hen in gesprek te blijven. Mensen met ervaring heb je natuurlijk ieder jaar weer graag terug en hard nodig!
Een tweede probleem bij het niet oogsten is dat je in een week meer cellen leegmaakt dan gebruikelijk. Normaal maken we elke week vijf cellen leeg, twee op maandag en drie op vrijdag. Deze week waren het er op maandag vijf, op woensdag nog eens zeven en op vrijdag geen. In zo’n situatie moet je de akkerbouwers die onze afgewerkte compost afnemendat er deze week meer champost komt en op een andere dag dan gebruikelijk. En dat er de volgende week dus minder champost komt.
Alles is in een ‘normale’ week op elkaar afgestemd. Als er een kink in de kabel komt, moet er zoveel geregeld worden dat je in een week met minder productie meer werk hebt dan in een week met een gewon productie.
Maar het is bij zo’n bijzondere week niet alleen kommer en kwel. De week erna hadden we de tijd om de cellen die een week eerder waren leeggemaakt, eens goed na te zien, achterstallig onderhoud te plegen aan de stellingen en hier en daar vloeren en deuren te repareren. Daar kom je anders bijna niet aan toe: in een vierwekenschema is daar namelijk bijna geen tijd voor.

Wim Janssen

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer