‘Mestbeleid niet scherp genoeg’

Nederland haalt in 2027 op geen stukken na de einddoelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW). Dat komt onder meer omdat het mestbeleid niet streng genoeg is.

Jan van LiereDat is te lezen in de woensdag gepresenteerde Balans van de Leefomgeving 2014. In dat rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) staat ook goed nieuws. De kwaliteit van het oppervlaktewater is zo sterk verbeterd dat het in het algemeen geschikt is voor drinkwaterproductie, landbouw en recreatie.
Voor een hoogwaardige natuurkwaliteit is het echter niet genoeg. De doelen voor natuurkwaliteit blijven in veel watersystemen buiten bereik, stellen de onderzoekers vast.
Ze verwachten dat in 2027 de einddoelen van de KRW maar in 40 procent van het Nederlandse water gehaald worden. Naast de onnatuurlijke inrichting van de watersystemen speelt daarbij de belasting met stikstof en fosfaat vanuit de landbouwbodems een belangrijke rol.
De Balans voor de Leefomgeving 2014 is kritisch over het generieke mestbeleid dat is vastgelegd in het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn. Dat zou ‘weinig mogelijkheden’ bieden om de waterkwaliteit voor de natuur substantieel te verbeteren.
LTO-bestuurder Siem Jan Schenk wijst op het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer waar de sector mee aan de slag is. ‘Het streven is de doelen van de KRW te realiseren, al blijft dat een weerbarstige problematiek.’ Hij benadrukt dat de ecologische kwaliteit van het water sterk is verbeterd. ‘En daar blijven we aan werken.’
Verder aanscherpen van mestnormen noemt Schenk ‘veel te kort door de bocht’.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer