Meer oogst met rode klaver

Rode klaver zorgt voor een hogere drogestofopbrengst van een grasperceel. Dat bleek tijdens de Gras- en Maïsmanifestatie van Agrifirm en PPO in Vredepeel.

Veel boeren hebben koudwatervrees als het gaat om klaver. ‘Ze zijn de witte klaver gewend. Die was moeilijk te managen. Tegenwoordig ligt de nadruk op rode klaver. Die stoelt namelijk niet uit en is daarom minder prominent aanwezig dan witte klaver. Het is daarom voor de continuïteit wel belangrijk om de klaver een keer per jaar te laten bloeien’, stelt Toine Heijmans van Agrifirm Feed vorige week op de manifestatie.
‘Een voordeel van rode klaver is dat deze net zo snel opkomt als Engels raaigras. Hierdoor heb je al snel opbrengst. De beworteling is ook goed voor het bodemleven’, stelt Heijmans. Verder signaleert hij dat najaarsgras met klaver minder last heeft van stress en daarmee van kroonroest.
Melkveehouders Joris Buijs uit Etten-Leur en maatschap Groot Koerkamp in Harfsen deden afgelopen zomer en vorig jaar onderzoek in het kader van het project Klaverklimaat. Daarbij lag de nadruk op de opbrengst van een grasklavermengsel, waarbij het klaverdeel voor 30 procent uit witte en 70 procent uit rode klaver bestond. Ze verstrekten geen kunstmest. De controlepercelen zonder klaver werd op een gangbare manier werd bemest.
Zowel op klei (Buijs) als zand (Groot Koerkamp) werd in 2013 een fors hogere opbrengt van het land gehaald. Op beide grondsoorten betekende dit een extra opbrengst van meer dan 1 ton droge stof per hectare. De hoeveelheid VEM per kilo droge stof lag lager, de hoeveelheid DVE en ruw eiwit lagen fors hoger.
‘Op beide grondsoorten was de extra eiwitproductie per hectare gelijk aan meer dan 930 kilo sojaschroot, oftewel 400 euro aan kostenbesparing’, rekent Heijmans voor: ‘Het niet gebruikte kunstmest is benutbaar voor andere percelen.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer