Lang exportseizoen uien gewenst

Nederland heeft een recordareaal gele zaaiuien. De export bepaalt de prijs van een ui. Telers hopen op een lang exportseizoen met stijgende prijzen.

Voor wie dit jaar biologische of rode uien teelde, begon het seizoen aanmerkelijk beter dan wie gangbare gele uien koos. Rode uien brachten aan het begin van het handelsseizoen nog 15 cent per kilo op en biologische uien rond de 50 cent per kilo. Voor de gewone gele ui begon het seizoen met aflandprijzen van enkele centen, onvoldoende om de kosten ook maar te benaderen.

koprot

In de plantuien en nu ook in de zaaiuien blijft her en der koprot opduiken. Kwaliteit is dit seizoen wederom een punt van zorg. Vooral bewaarbaarheid telt, want marktkenners verwachten dat bewaren dit jaar de prijs meer zal verhogen dan anders.
Hoewel de uien een recordareaal bereikten, is dat niet de belangrijkste factor die de prijs bepaalt. Nederland teelt het leeuwendeel van de uien voor de export. Is er buitenlandse vraag, dan loopt de handel en daarmee wordt de prijs bepaald. Met veel aanvoer direct na het rooien kon de prijs niet stijgen, maar enig geduld en niet verkopen onder een wat hogere prijs kan voor de telers meer opleveren.
De oogst is trouwens per hectare duidelijk kleiner dan vorig seizoen, zodat het totale volume voor 2014 onder dat van 2013 komt.
De export begon dit jaar enkele weken eerder dan normaal en was meteen groot. Nog nooit waren in de eerste weken zo veel uien geëxporteerd. Een lang exportseizoen is mogelijk.
De vraag komt al vroeg uit verre bestemmingen. Afrika, Midden-Amerika en het Verre Oosten zijn aan de markt. Dichter bij huis: het Verenigd Koninkrijk wil ook graag Nederlandse uien kopen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer