Kritiek op stoppen steun telers

Het besluit van de Europese Commissie (EC) om de steunmaatregelen vanwege de Russische boycot op te schorten, valt slecht bij de Nederlandse land- en tuinbouw. LTO Nederland, het GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) keuren de maatregel af.

Joost van WinsenDe commissie zegt de regeling te hebben opgeschort omdat er dubieuze claims binnenkomen. Bij sommige producten overstijgen de meldingen uit één lidstaat enkele keren de totale jaarlijkse Europese export naar Rusland, schrijft de EC in een verklaring.
In deze verklaring zegt Brussel plannen uit te werken voor een meer doelgerichte en efficiënte steun waarbij rekening wordt gehouden met de ervaringen van de afgelopen weken.
‘Misbruik van de regeling keuren we uiteraard af’, reageert LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat op het Brusselse besluit. ‘We vinden dat opgetreden moet worden tegen landen waar de dubieuze meldingen plaatsvinden. Maar het kan niet zo zijn dat alle telers uit alle EU-landen over één kam worden geschoren.’
LTO, GroentenFruit Huis en NFO vinden het positief dat de Europese Commissie aangeeft door te willen gaan met steunmaatregelen. ‘Bij eerdere crisissituaties bleken ze namelijk effectief te zijn; voorkomen moet worden dat marktprijzen instorten’, stelt Ad Klaassen van het GroentenFruit Huis.
Voor continuïteit bij de ondersteuning van de markt is snel duidelijkheid over het vervolg gewenst, zeggen de drie organisaties. ‘Ondernemers die zich al hebben aangemeld of nog willen aanmelden, moeten weten waar ze aan toe zijn.’

Onduidelijkheid

Die duidelijkheid is er nog niet, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de Europese steunmaatregelen in Nederland uitvoert. ‘Zodra er meer bekend is, krijgen telers die zich hebben aangediend voor steun persoonlijk bericht’, zegt een woordvoerder van de RVO. ‘Daar wordt met spoed aan gewerkt.’
Volgens de RVO hebben 158 Nederlandse bedrijven een aanvraag voor steun uit Brussel lopen. De laatste gegevens over het volume dateren van eind vorige week: 3.024 ton appels, 1.193 ton peren, 196 ton tomaten, 150 ton witte kool en 450 ton wortelen. In vergelijking met andere EU-lidstaten maken Nederlandse telers beperkt gebruik van de regeling.
Groente- en fruittelers kunnen zich bij de RVO nog steeds melden voor steun. Zij komen op een lijst te staan in afwachting van wat Brussel verder besluit.
De RVO geeft een andere reden voor de stopzetting van de steun dan de EC. ‘Wij hebben van Brussel officieel te horen gekregen dat het plafond van 125 miljoen euro is bereikt.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer