Keuzes

Het is september en dat is in onze paprikateelt altijd de maand van de keuzes.
Hoe lang trekken we de teelt nog door, wanneer gaan we de nieuwe planten zaaien? Een afgekweekte plant of een klein plantje?
Wij kunnen dan ook nog eens kiezen tussen verschillende kleuren paprika. Welke rassen gaan we kiezen: een grof ras, een kwaliteitsras of misschien wel een heel snel kleurend ras?
Laten we het substraatmateriaal liggen of kopen we nieuwe? En zo ja, welk substraat kiezen we dan?
Gaan we de kas reinigen, ja, dat natuurlijk wel, maar op welke manier en hoe grondig?
En zo is er natuurlijk nog een hele reeks keuzes die gemaakt moet worden in de aanloop van een nieuw seizoen.
Dit is al vele jaren het patroon, maar er verandert wel degelijk iets. Sommige keuzes krijgen meer invloed van buitenaf. De marktvraag gaat meer en meer een rol spelen in bijvoorbeeld rassenkeuze.
Heel grote zware paprika’s zijn bijvoorbeeld op korte termijn waarschijnlijk de meest economische keuze. Veel kilo’s, weinig arbeid, maar is dat nou wel de paprika waar we het beste mee weg kunnen in het winkelschap?
En dan is er natuurlijk bij veel, misschien wel heel veel bedrijven de dreiging dat er keuzes worden gemaakt door derden. Balancerend op het koord, niet wetende of de financier je eraf blaast of je door laat lopen.
Dat zijn dan weer keuzes die daar op grote afstand en op het oog emotieloos worden gemaakt. Niet alleen in de glasgroenteteelt, maar in de gehele primaire sector zien we deze berichten.
Er klopt iets structureel niet in de algemene keten van voedsel. Financiers lijken enigszins in paniek te raken en weten het ook niet meer.
De huidige keuzerichting gaat op termijn ook geen verbetering opleveren voor producenten. De neerwaartse spiraal wordt hierdoor alleen maar versterkt.
De politiek zal hierbij ook keuzes moeten maken voor de sector.
Doen ze dat niet, dan zal een van de belangrijkste economische pijlers langzaam maar zeker worden uitgehold. Dit gaat ondergronds veel sneller dan we allemaal vermoeden.
Dan hebben we nog de keuzes die de bestuurders van afzetorganisaties kunnen maken, nee, laat ik zeggen, moeten maken.
Kies voor centralisering van aanbod. Dat maakt de markt transparanter en voorkomt veel prijsvallen die worden ingegeven door angst.
De keuze is aan u.

Johan Reedijk

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer