Hogan moet zorgen voor banen en groei

Zorg voor banen en economische groei. Dat is de boodschap die voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie meegeeft aan de nieuwe eurocommissaris van landbouw Phil Hogan.

Arno de SnooJuncker zette in zijn brief aan Hogan uiteen dat het Europees landbouwbeleid flink moet bijdragen aan het creëren van banen en economische groei. ‘De gevolgen van de economische crisis zijn nog steeds voelbaar in Europa. Veel jongeren zitten zonder werk en voelen dat zij aan de zijlijn staan.’
Die situatie moet veranderen, stelt Juncker. ‘De uitgaven voor plattelandsontwikkeling en landbouwbeleid moeten zorgen voor werkgelegenheid.’
Juncker droeg Hogan ook op om het landbouwbeleid eenvoudiger te maken. Hij noemde daarbij expliciet de vergroening, directe betalingen, kwaliteitsbeleid en plattelandsontwikkeling. Ook moet de agrarische sector bijdragen aan het verminderen van energieverbruik en de uitstoot van emissies.
‘Mijn winnende team’, zo noemde Juncker zijn 27 aangestelde eurocommissarissen. De aanstelling van Hogan is geen verrassing. Hij gold al enige tijd als belangrijkste kandidaat om Dacian Ciolos op te volgen.
De reacties vanuit de boerenorganisaties in Europa zijn overwegend positief. Ierland is een landbouw- en veehouderijland waar veel deskundigheid over de boerenpraktijk in het beleid is terug te vinden.
Hogan zelf liet weten blij te zijn met zijn aanstelling. De voormalige minister van milieu van Ierland noemde de agrarische sector van groot strategisch belang voor Europa. ‘Boeren en tuinders staan voor grote uitdagingen zoals het zorgen voor voedselzekerheid en bescherming van het milieu en het platteland. Boeren moeten daarbij ook omgaan met de gevolgen van klimaatverandering en ze hebben een eerlijk en stabiel inkomen nodig.’ Hij prees de Ierse minister-president die zich volledig voor zijn aanstelling had ingezet.

Milieu

Het milieubeleid, maritieme zaken en het visserijbeleid worden samengevoegd tot één commissariaat onder leiding van Karmenu Vella uit Malta. Volgens Juncker ligt het voor de hand om groen en blauw in één portefeuille te stoppen. Milieubescherming en het handhaven van onze concurrentiepositie moeten hand in hand gaan, vindt de nieuwe EU-topman. ‘Beide zorgen voor duurzaamheid.’
Een zelfde logica hanteerde Juncker voor de post van klimaatverandering en energie. De Spanjaard Miguel Arias Cañete gaat dit dossier trekken. Juncker stelt dat het versterken van duurzame energie niet alleen goed is voor het tegengaan voor klimaatverandering. ‘Het is ook essentieel als we op den duur betaalbare energie willen behouden in Europa.’
De Deense politica Margrethe Vestager is de nieuwe commissaris van mededinging. Voor de landbouw- en tuinbouw is de wetgeving rondom mededinging ook belangrijk. Het maken van afspraken voor een eerlijkere verdeling van de marges in de keten wordt veelal onmogelijk gemaakt door mededingingswetgeving. Ook de crisissituatie zoals de huidige Russische boycot van Europese landbouwproducten vraagt om flexibele mededingingsregels. Bijvoorbeeld voor het uit de markt nemen van product bij overaanbod.
De Litouwer Vytenis Andriukaitis komt op gezondheid en voedselveiligheid. Een post waar de landbouwsector met de voedselschandalen, genetisch gemodificeerde gewassen en etikettering ook mee te maken heeft.

Buitenkans

De Nederlandse minister Frans Timmermans krijgt de op één na hoogste post in de Europese Commissie. ‘Hij wordt mijn rechterhand en vervanger als dat nodig is’, zei Juncker.
Voor Nederland is zo’n hoge post een buitenkans. Kandidaten zijn weliswaar geselecteerd op persoon en niet op land, maar het is toch makkelijker ingang te krijgen tot de top van Europa als daar een landgenoot zit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer